- VIKTIG DISKUSJON: Stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener det er viktig å diskutere om man kan gjøre det mulig for offiserer å være lenger i Afghanistan.  Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
- VIKTIG DISKUSJON: Stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener det er viktig å diskutere om man kan gjøre det mulig for offiserer å være lenger i Afghanistan. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

- Eriksen Søreides Afghanistan-forslag kan føre til skilsmisse og posttraumatisk stress

Hovedverneombudet i Hæren ut mot Høyre-politiker Ine Marie Eriksen Søreides forslag om lengre Afghanistan-opphold for offiserer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre-politiker Ine Marie Eriksen Søreide, som er leder for Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, tok på Army Summit i Oslo til orde for at offiserer bør kunne være i Afghanistan eller andre utenlandsoppdrag i ett år.
 
- Da komiteen besøkte Afghanistan i fjor snakket jeg med guvernør Abdul Shafaq i Faryab-provinsen. Han har vært guvernør i tre år og ti måneder, og på sin korte tid ha det vært åtte PRT-sjefer og tre ambassadører. Kan det være en idé å forlenge lengden på oppholdet? spurte hun på forsvarsseminaret.
 
- Det tar tid å bygge opp tillitsforhold, utdypet hun overfor Dagbladet.
 
Slakter forslag Forslaget slaktes av hovedverneombud Thomas N. Hansen i Hæren.
 
- Det er tre grunner til det. Først og fremst er det er dårlig forslag fordi familiene må ta belastningen dette medfører. Det er allerede 80 prosent høyere skilsmissetall for militært personell som har vært i utenlandstjeneste enn for resten av landet, sier Hansen til Dagbladet.
 
- Det andre er at jeg er helt sikker på at vi får en økning i post-traumatiske lidelser. Man kan bare tenke seg hvor utfordrende det er for dem som er ute på mentoroppdrag (OMLT). En av kontingentene har for eksempel vært på oppdrag i Ghormach i en dårlig leir der de ble beskutt så og si hver eneste dag i seks måneder, fortsetter han.
 
Også generalinspektøren for hæren, Per Sverre Opedal, gikk inn på problematikken under Army Summit.
 
- Hvor lenge skal et menenske som lever i dyp, dyp fred i Norge håndtere å stå i krigen så lenge? spurte han.
 
Men han mener det er et interessant spørsmål å forlenge enkelte oppdrag.
 
- Det kan ha vært lurt å ha 12 månder deployering for folk i tillitsposisjoner, sa han.
 
- Urettferdig belastning Men hovedverneombud Thomas N. Hansen mener en tredje grunn til at Ine Marie Eriksen Søreides forslag er feilslått er at det norske soldater gjør i Afghanistan er vellykket.
 
- Det våre soldater gjør ute i dag, er fryktelig bra. Kvaliteten er kjempegod og PRT-en Meymaneh blir dratt fram som den beste i Afghanistan. ISAF måler andre PRT-er opp mot det norske, og det er en bekreftelse på at den modellen vi har i dag, faktisk fungerer. Det fungerer faktisk bedre enn de andre modellene, mener Hansen.
 
- Kvaliteten er altså god, men jeg er ikke uenig i at man alltids kan forbedre seg. Men det er fryktelig urettferdig om offiserene nå må ta en ny stor belastningen kun av hensyn til tillitsforhold til de lokale myndighetene, sier han.
 
- Vi må vokte nøye hvor mye belastning vi kan påføre personellet.
 
Han erkjenner at det er et dilemma med tillitsforhold når det er såpass stor utskifting.
 
- Men man bygger tillit til nordmenn generelt og til den profesjonaliteten nordmenn har. Det tar litt tid, men etterhvert er man tilbake på samme tillitsnivå som forrige sjef, mener Hansen.
 
Ønsket å være ett år Oberstløytnant Rune Solberg, som har ledet de norske stabiliseringsstyrkene i Afghanistan to ganger tidligere, sier han gjerne kunne tenke seg å være der ett år av gangen.
 
- Jeg mener det er en god idé. Det handler om å bygge opp tillitsforhold og om å forstå Afghanistan. sa Solberg til Dagbladet.
 
Hovedverneombud Hansen mener det hele kommer mye an på livssituasjonen til den enkelte offiser.
 
- Jeg respekterer Solbergs holdninger fullt og helt, men det kommer an på livssituasjon. Av og til kan det passe bra å være i Afghanistan i et år, men jevnt over gjør det ikke det.
 
Han tror fleksibilitet er viktig.
 
- Jeg tror man bør åpne for at de som ønsker det, kan få lov. Særlig de som er ferdig med småbarn og sånt. Jeg har tro på mer fleksibilitet uansett retning.

- Tillit grunnlegende for suksess Ine Marie Eriksen Søreide mener det spesielt kan være interessant å ta en diskusjon om andre løsninger for offiserene spesielt nå som afghanerne selv skal overta sikkerhetsansvaret i landet.

- Innvendingen fra hovedverneombudet tar jeg på største alvor, men jeg vil likevel ta til orde for diskusjon om dette fordi jeg tror det kan komme fram bedre løsinger, sier hun til Dagbladet.

- Jeg registrer jo at det var stor støtte blant PRT-sjefene, og har fått mye god tilbakemelding i etterkant. Det tror jeg viser behovet for å ta den diskusjonen. Jeg ser poengene Hansen kommer med, men når de som er ute forteller at de er på en topp når det kommer til kunnskap og kulturforståelse når de blir sendt hjem, så mener jeg det er viktig å ta en vurdering på om løsningen vi har i dag kan bli enda bedre, fortsetter Eriksen Søreide.

Hun understreker at forslaget gjelder offiserer og personer i lederstillinger konkret, og ikke soldater generelt.

- URETTFERDIG BELASTNING: Forslaget om å gjøre det mulig å utvide perioden offiserer er i Afghanistan slaktes av hovedverneombud Thomas N. Hansen i Hæren. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet
- URETTFERDIG BELASTNING: Forslaget om å gjøre det mulig å utvide perioden offiserer er i Afghanistan slaktes av hovedverneombud Thomas N. Hansen i Hæren. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet Vis mer

- Spesielt de som er i kontakt med lokale myndigheter, provinsguvernører og elders. Tillit og kulturforståelse er helt grunnleggende for å lykkes i Afghanistan. Flere av PRT-sjefene sier jo selv at de gjerne skulle vært der lengre, slik at de kunne utnyttet den kunnskapen de har jobbet seg opp.

Hun understreker at ikke alle trenger å være der like lenge, og at hun ikke mener at løsningen i dag er dårlig.

- Det er alltid rom for forbedringer, særlig med tanke på perioden man går inn i nå med å overlate mer ansvar til afghanerne. Det er viktig å få det til på en god måte.

ØNSKER MER TID: Oberstløytnant Rune Solberg har vært sjef for den såkalte PRT-styrken i Afghanistan to ganger. Han mener perioden burde ha vært lenger enn seks måneder. Foto: Thor Håkon Bredesen/Hæren
ØNSKER MER TID: Oberstløytnant Rune Solberg har vært sjef for den såkalte PRT-styrken i Afghanistan to ganger. Han mener perioden burde ha vært lenger enn seks måneder. Foto: Thor Håkon Bredesen/Hæren Vis mer
POSITIV TIL FORSLAGET: Generalmajor Per Sverre Opedal, som er generalinspektør for Hæren, er positiv til forslaget. Foto: Thor Håkon Bredesen/Hæren
POSITIV TIL FORSLAGET: Generalmajor Per Sverre Opedal, som er generalinspektør for Hæren, er positiv til forslaget. Foto: Thor Håkon Bredesen/Hæren Vis mer