E-post-avsløringen

Eriksson fikk nyheten om e-post-avsløring i avis­stativet på ferie i Verdal

Rettet kraftig kritikk mot lakselobbyisten som sendte skjulte e-poster til fiskeriminister Per Sandberg .

KRITISK: Robert Eriksson forklarte seg i skarpe ordelag om jobben som hans tidligere ansatte Frode Reppe har gjort i NSL: Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
KRITISK: Robert Eriksson forklarte seg i skarpe ordelag om jobben som hans tidligere ansatte Frode Reppe har gjort i NSL: Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Robert Eriksson var på ferie hjemme i Verdal i fjor da Dagbladets forside lyste mot ham i stativet på Rema 1000.

Overskriften fortalte at sensitive e-poster var på avveie. E-postene var sendt fra Fagsjef Frode Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) og var adressert til fiskeriminister Per Sandberg. Tidligere arbeidsminister og mangeårig stortingsrepresentant, Robert Eriksson, var da nyansatt direktør for NSL. Det ble også starten på det Eriksson mener er det første av mange tillitsbrudd fra Frode Reppe og som førte til oppsigelsen hans.

Faksimile: Dagbladet 12/11 - 2017
Faksimile: Dagbladet 12/11 - 2017 Vis mer

- Det var et press som kunne sammenlignes med å stå midt i skuddlinjen som statsråd, sier Robert Eriksson, som mener NSL sto ovenfor en mediekrise.

I Sør-Trøndelag tingrett pågår nå arbeidsrettsaken mellom Reppe og NSL med Robert Eriksson i spissen. Eriksson reagerer i retten kraftig på innholdet i mailen som ble sendt til Per Sandberg.

Skjult kanal

E-postene gir et oppsiktsvekkende innblikk i Frode Reppe og NSLs skjulte lobbyvirksomhet inn mot Fiskeridepartementets toppledelse.

Det framgår blant annet at Reppe oppfordret fiskeriminister Sandberg og statssekretær Roy Angelvik til å utføre diverse tjenester:

  • Frode Reppe ba Sandberg og Angelvik om hjelp til å få fram sitt budskap overfor Klima- og miljødepartementet, uten at det skulle kunne spores tilbake til NSL og oppdretterne.
  • Reppe ba Sandberg og Angelvik om hjelp til å varsle en sak inn for Riksrevisjonen, siden de selv manglet kontakter der.
  • Reppe ba Fremskrittspartiet legge til rette for kompensasjon til oppdrettere i Hardanger som, ifølge ham, er ofre for restriksjoner innført på bakgrunn av sviktende forskning.

- Det er alvorlig. Her forsøker man å ta kontakt med en statsråd for å be om hjelp til å få innpass i et annet departement. Her er det viktig at ting blir gjort riktig. Mailen gir et klart inntrykk av at her er man opptatt av å ha skjulte kanaler og at det ikke skal spores tilbake til våre medlemmer og vår organisasjon. Det er skrevet og undertegnet av vår fagsjef. Da gir det et inntrykk av at det kommer fra NSL, sier Robert Eriksson.

Uproft

Robert Eriksson mener Reppes uttalelser i forbindelse med håndteringen av Dagbladets avsløring ble fremført svært uprofesjonelt.

I etterkant av avsløringen tok ikke Frode Reppe selvkritikk og understreket at hans jobb var å drive lobbyvirksomhet.

- Jeg lar ingen steiner være snudd. Jeg bruker absolutt alle midler. Noen ganger bommer jeg, og noen ganger treffer jeg. Det som er viktig for meg, er at alle vet hva vi mener, og at alle forstår at små familieeide bedrifter er viktige, sa Frode Reppe til Dagbladet 11. juli 2017.

Privat e-post

Frode Reppes vitnemål i retten forteller om en bransje der konfliktene stikker dypt. Forsking mot industri, naturvern mot kapitalisme. Et spill som også involverte departementet, statssekretærer og ministeren.

Reppe fortalte nå også offentlig hvordan han fikk e-postadressen til statsråden:

- Jeg fikk den private mailadressen til Per Sandberg på kontoret hans, sa Reppe.

- Jeg hadde ikke den vanlige mailadressen hans, forteller Reppe videre. Han sier han orienterte ledelsen i NSL, og at han gjorde det klart at han hadde Sandbergs private konto. Han hevder han bare fikk positive tilbakemeldinger på dette.

- Jeg går ut fra at ministeren vet hva han holder på med, sier Frode Reppe

Kontaktet Per

I etterkant av e- post-saken tok Robert Eriksson kontakt med sin partikollega og fiskeriminister Per Sandberg.

- Jeg sendte han en e-post og forsikret Sandberg om at under min ledelse kan han føle seg trygg på at vi vil henvende oss på den korrekte måten, sier Eriksson.

Tidligere statsråd for Frp, Robert Eriksson, mener han aldri har blitt forsøkt kontaktet på tilsvarende måte som Dagbladet avslørte i e-post-saken.

- Har du noen gang ikke journalført henvendelser til deg som statsråd?

- Det er et vanskelig spørsmål å svare på, men jeg mener at alt ble journalført. Det jeg fikk, også på messenger, ble sendt over til departementet og journalført, sier Eriksson.

- Synes du Per Sandbergs håndtering av denne saken er kritikkverdig?

KALD FRONT: Stemningen var ikke god mellom NSLs leder, Robert Eriksson og den tidligere lakselobbyisten Frode Reppe. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
KALD FRONT: Stemningen var ikke god mellom NSLs leder, Robert Eriksson og den tidligere lakselobbyisten Frode Reppe. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Hva som er sannheten her. Hva som er gjort og ikke gjort, det vet ikke jeg. Nå skal Sandberg forklare seg i morgen, sier Eriksson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer