Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eriksson fnyser av pensjonskritikken

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson er stolt over eldrebonusen i statsbudsjettet.

 STOLT:  Reduksjonen i pensjonsavkortingen til gifte og samboende pensjonister gjør Robert Eriksson stolt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STOLT: Reduksjonen i pensjonsavkortingen til gifte og samboende pensjonister gjør Robert Eriksson stolt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP) er stolt over budsjettet regjeringen la frem onsdag denne uka - til tross for at pensjonseksperter raser mot det de beskriver som nedprioritering av enslige minstepensjonister.

Eriksson er uenig i kritikken fra minstepensjonistene.

- Frp har alltid vært opptatt av pensjonistenes levekår. Derfor har vi tidligere vært med på å løfte inntekten til minstepensjonistene. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at man går til et slikt frontalangrep fordi vi nå retter opp en betydelig urettferdighet for gifte og samboende pensjonister i vårt pensjonssystem, sier Eriksson til Dagbladet.

Gal tolkning Pensjonistforbundet mener enslige minstepensjonister er den desidert største taperen i statsbudsjettet for 2016. Dette mener Eriksson er gal måte å tolke budsjettet på.

Mens enslige minstepensjonister fikk en økning i pensjonen i 2010, har gifte og samboere i alle disse årene fått en avkorting til 85 prosent på grunn av siviltilstand.

Med det nye statsbudsjettet utlignes misforholdet, som Eriksson beskriver som urettferdig.

- Tenk deg to personer, den ene gift og den andre enslig. De har begge jobbet i 40 år, tjent det samme, og utført akkurat samme arbeidsoppgaver. Da er det urettferdig at den som er gift skal få mindre i grunnpensjon bare fordi man er gift. Det er det denne saken handler om. Vi løfter frem disse nå så de får en større del av sin rettmessige andel av grunnpensjon, sier Eriksson.

Feil å straffe Tidligere har gifte og samboende mindre i grunnpensjon enn enslige. En enslig pensjonist får 100 prosent av folketrygdens grunnbeløp i grunnpensjon, mens gifte og samboende inntil nå har fått 85 prosent av dette beløpet. Med regjeringens budsjettforslag blir gifte og samboere pensjonister årets budsjettvinnere, fordi avkortingen i grunnpensjonen reduseres.

Fratrekket - som bunner i en tanke om at eldre sparer på å bo sammen og dermed fortjener mindre pensjon enn enslige - reduseres nemlig fra 85 til 90 prosent av folketrygdens grunnbeløp, som i dag utgjør 90 068 kroner.

Reduksjonen har vært en viktig kampsak for Frp i mange år, og sikrer pensjonerte par mellom 8 000 og 9 000 kroner ekstra i året til sammen.

- Det er synd at man velger å kritisere dagens regjering for at man velger å løfte en generasjon som har bygd opp dette velferdssamfunnet. Disse har levd et langt liv og har betalt inn til sin pensjon. Da er det feil at de skal få mindre i grunnpensjon bare fordi de er gift eller samboende, sier han.

Leverer Han er glad for at FrP har fått gjennomslag i regjering for forslaget, og at partiet kan foreta en oppretting i skjevheten mellom pensjonistgruppene.

- Urettferdigheten har vært at gifte og samboende pensjonister har fått mindre på grunn av sivilstand. Jeg skulle hørt pipa hvis gifte og samboende fikk mindre i lønnstillegg bare fordi de er gift, sier Erikson.

Omtrent 500 000 alderspensjonister får løftet grunnpensjonen sin på grunn av forslaget. Av disse er omtrent 140 000 uføretrygdede. 

- FrP leverer i regjering. Det er jeg stolt over og glad for, sier han.

- Hvis du hadde vært en enslig minstepensjonist på 71 år, hvordan tror du du ville reagert?

- Jeg ville sagt at det er flott at vi har en regjering som også tilgodeser de som er gifte og samboende, som gjør at de får sin rettmessige del, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!