- Eriksson gjør det vanskeligere for pendlere

Kutt i pendlerfradraget gjør det krevende for arbeidssøkende, mener Ap-politiker.

FÅR KJEFT: Robert Eriksson får kjeft av Arbeiderpartiet fordi regjeringen kutter i pendlerfradraget samtidig som han oppfordrer arbeidsledige til å søke jobber langt fra hjemstedet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR KJEFT: Robert Eriksson får kjeft av Arbeiderpartiet fordi regjeringen kutter i pendlerfradraget samtidig som han oppfordrer arbeidsledige til å søke jobber langt fra hjemstedet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Robert Eriksson «glemmer» å informere om at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett faktisk gjør det vanskeligere for folk å pendle, sier Fredric Holen Bjørdal, stortingsrepresentant for Ap og medlem av Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

I går rettet arbeidsminister Robert Eriksson er sterk appell til dem som blir arbeidsledige om å søke jobber andre steder enn der de bor.

- Vi har stor tradisjon i Norge for å pendle til og fra arbeidsplassen. I en tid med voksende ledighet, blir dette enda viktigere,sa han.

Stadig flere ledige Ved utgangen av oktober var 80 000 personer registrert som helt ledige hos Nav. Det er 7900 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,7 prosent i oktober i fjor.

Bare i oktober ble det 2100 flere arbeidsledige - den største økningen så langt i år. Ledigheten er sterkt oljedrevet og rammer først og fremst Vestlandet.

Men i onsdagens utgave av Dagbladet  (krever innlogging) kom det fram at det er få som ønsker å flytte på seg hvis de mister jobben.

Det viser en fersk undersøkelse Respons analyse har utført på vegne av bemanningsselskapet Proffice.

Et flertall av de spurte sier de heller vil hoppe over til en ny bransje eller starte i et nytt yrke dersom de blir nedbemannet. Bare to av ti anser det som en mulighet å flytte dersom de mister jobben.

Bekymringsfullt, mente arbeidsminister Robert Eriksson.

- For meg og regjeringen er arbeid det aller viktigste. Jeg har stor forståelse for og deler bekymringen med alle dem som bor i de fylkene som er hardest rammet av arbeidsledighet nå. Men fortsatt har vi ni fylker der ledigheten går ned og der bedriftene etterspør mer arbeidskraft, sa han.

- Harmonerer dårlig I dag får du fradrag for kostnader til reiser mellom hjem og fast arbeid som overstiger 16 000 kroner.

I forslaget til statsbudsjett for 2016 foreslår regjeringen å øke bunnbeløpet, fra 16 000 kroner til 22 000 kroner.

- Konsekvensen av det er at over 100 000 pendlere mister fradraget, ifølge tall fra Norges Pendlerallianse. En slik målrettet skatteskjerping for pendlerne harmonerer svært dårlig med oppfordring til å ta jobb langt borte, mener Holen Bjørdal.

Kutt i pendlerfradraget bidrar ikke til mobilitet i arbeidsmarkedet, påpeker han.

-Det føyer seg også inn i en lang rekke kutt som ikke hjelper de arbeidsledige. Hittil har Eriksson kuttet i feriepengene for arbeidsledige, han gir 12 uker dagpengenekt for de som ikke kan flytte langt unna, sier Holen Bjørdal.

- Og når regjeringen i tillegg kutter i pendlarfradraget, blir det krevende for mange arbeidssøkende å få hverdagen til å gå rundt, sier han.

- Feil prioritering I oktober ble det kjent at regjeringen vil øke «straffen» for dem som takker nei til ny jobb eller tiltaksplass etter å ha mistet jobben. Mens Nav nå kan stoppe dagpengene i åtte uker i slike tilfeller, vil regjeringen øke denne venteperioden til 12 uker.

- Alt dette er feil prioritering og skjer bare fordi  Eriksson må finne penger til kutt i formueskatten, mener Ap-politikeren. 

Arbeiderpartiet går mot kuttet i pendlerfradraget i sitt alternative statsbudsjett, fastslår Holen Bjørdal.

- Hvis Eriksson virkelig var interessert i å hindre arbeidsledighet, hadde han fulgt opp det unisone kravet fra næringslivet langs kysten om et bedre permitteringsregelverk. Dette ble bare avfeid som et gammeldags aktivitetstiltak av statsministeren i onsdagens spørretime, sier han.

En tredjedel av økningen i antallet helt ledige det siste året skyldes flere permitterte. Ved utgangen av oktober var 3600 personer helt permittert, en økning på 2500 sammenliknet med oktober i fjor.

I tillegg var 2600 personer delvis permittert, 1600 flere enn for ett år siden.

- Et paradoks - Det er et paradoks at Ap har gått fra «arbeid først» til «lengst mulig ledighet», mener arbeidsminister Robert Eriksson.

- For regjeringen og meg er arbeid til folk flest jobb nummer én. Derfor har regjeringen lagt fram konkrete tiltak på om lag 4 milliarder kroner for å bremse utviklingen i ledigheten. Vi bygger mer vei og jernbane -og det i et tempo arbeiderpartiet aldri har vært i nærheten av. Det gjør det enklere å pendle, fastslår statsråden.

I tillegg har regjeringen gitt vanlige arbeidsfolk skattelette totalt sett, påpeker Eriksson.

- Folk lever ikke av enkelte fradragsordninger, men nettoen på lønnsslippen. Vanlig arbeidsfolk får beholde mer av sin arbeidsinntekt med H/FrP-regjeringen enn med Ap i regjering. Så det vil utvilsomt være mer lønnsomt å pendle og ta en jobb framfor å forbli ledig.

KRITISK: Stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal (Ap) mener arbeidsminister Robert Eriksson gjør hverdagen vanskeligere for arbeidsledige. Foto: Stortinget
KRITISK: Stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal (Ap) mener arbeidsminister Robert Eriksson gjør hverdagen vanskeligere for arbeidsledige. Foto: Stortinget Vis mer