Eriksson om NAV-sparkinga: - A-en i NAV har blitt borte

Fikk sparken før påske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i formiddag sprakk nyheten om at Joakim Lystad er ferdig som direktør i NAV.

Ikke lenge etter kom det en pressemelding på regjerings hjemmeside der det ble klart at Robert Eriksson ikke var fornøyd med NAV-ledelsen:

«Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson ønsker ny ledelse i NAV, og Joakim Lystad fratrer derfor sin stilling. Statsråden holder pressekonferanse om sin begrunnelse for denne avgjørelsen.»

NAV-direktør Joakim Lystad fikk beskjed om å fratre allerede før påske. Det bekreftet Eriksson på pressekonferansen.

A-en er borte På denne pressekonferansen gjorde Eriksson det raskt klart hva som er feil med det han gjentatte ganger omtalte som «sitt viktigste politiske prosjekt».

- A-en i NAV har blitt borte, sier Eriksson.

- NAV har beveget seg bort fra det som har med arbeid å gjøre. Vi må gjenreise A'en i NAV. Det er et viktig prosjekt for denne regjeringa.

Milliardsmell Ikke uventet ble også milliardsmellen i forbindelse med IKT-moderniseringen tema på pressekonferansen. Eriksson la ikke skjul på at dette hadde vært en faktor i prosessen, uten at han ville gå inn på detaljer.

- Jeg sitter ikke med eksakte tall i hodet. Vi skal gå grundig igjennom IKT-rapporten og hvordan vi skal ta denne moderniseringen videre. Dette handler om summen av mange til, og hvilken retning NAV har tatt de siste årene, sier Eriksson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg mener vi står overfor et veiskille om vi skal lykkes med at vi får flere inn i arbeidslivet. Vi må gjenreise A'en.

Monland tar over Lystad har vært direktør i NAV siden 2010. Han erstattes nå midlertidig av Kjersti Monland. Monland har vært IKT-direktør i Nav siden oktober. Hun kom da fra stillingen som ytelsesdirektør i etaten.

PRESSEKONFERANSE: Robert Eriksson kalte inn til pressekonferanse på formiddagen i dag for å klargjøre hvorfor NAV-direktør Joakim Lystad fikk sparken. - NAV har beveget seg bort fra det som har med arbeid å gjøre. Vi må gjenreise A'en i NAV. Det er et viktig prosjekt for denne regjeringa, sier arbeids- og sosialministeren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PRESSEKONFERANSE: Robert Eriksson kalte inn til pressekonferanse på formiddagen i dag for å klargjøre hvorfor NAV-direktør Joakim Lystad fikk sparken. - NAV har beveget seg bort fra det som har med arbeid å gjøre. Vi må gjenreise A'en i NAV. Det er et viktig prosjekt for denne regjeringa, sier arbeids- og sosialministeren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Hun tar over sjefsstolen inntil ansettelsesprosessen er unnagjort. En prosess som starter umiddelbart.

- Vi vil starte prosessen med å finne ny direktør rett over helga. Selv om det er en kompleks og stor organisasjon, er det en spennende organisasjon å jobbe i. Jeg er sikker på at det finnes gode kandidater der ute, sier Eriksson.

Ros til Eriksson Heidi Austlid, direktør i IKT-Norge er en av de som nå gir Eriksson skryt for måten han «tar grep».

- IT-utfordringene til NAV er vel så mye organisasjonsutfordringer som teknologiutfordringer. Arbeidsministerens beslutning synliggjør nå at IT må være en del av ledelsens ansvar og en del av organisasjons- og serviceutviklingen i NAV, sier hun i en epost til Dagbladet.

Hun sier også at IKT-Norge nå har store forventninger til hvem som nå skal ta over sjefsstolen.