Eritreisk småbarnsfar skal være hjernen bak menneskesmuglerbåtene

Lo av de overfylte båtene, ifølge italiensk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er det klart at italiensk politi sikter to personer for drap, etter å ha tatt med seg over 800 desperate flyktninger fra Libya og ut i Middelhavet, mot Europa. 800 av disse døde på veien, ifølge FN, mens de to drapssiktede var blant de 27 personene som ble reddet fra dødsbåten i helga.

Nå skriver den italienske avisa La Repubblica om den ene av de to antatte smugler-bakmennene. Sjefen, en 34-årig eritreer, er bosatt i Libyas hovedstad Tripoli, og skal bo veldig bra. Blant venner blir han bare kalt «generalen».

I en telefonsamtale skal han ha sagt at «jeg er veldig stressa, på grunn av alt arbeidet».

Lo over desperate flyktninger Så lo eritreeren i telefonen:

- De sier til meg at jeg tar for mange med i båtene, men det er de (flyktningene, journ.anm) som ønsker å dra umiddelbart.

Det er de italienske etterforskerne som har avlyttet 34-åringens mobil mens han har planlagt nye smuglerturer over Middelhavet, ifølge den italienske avisen. Småbarnsfaren skal ha vurdert å åpne en konto i Dubai, i De forente arabiske emiratene.

Mannen skal videre ha pratet om at det er lett å smugle ut mennesker fra Libya og over Middelhavet, og at han har gjort det med 7000 til 8000 mennesker allerede.

30 ganger flere døde enn i fjor Hittil i år har så mange som 1750 mennesker druknet i Middelhavet. Det er 30 ganger flere nn på samme tid i fjor, ifølge Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM).

 

Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer