SKUTT VED ALTERET:Erkebiskop Oscar Romero ble skutt i hjertet mens han sto ved alteret for å gjøre klar nattverden.  Bildet er tatt like etter attentatet.  Foto: AP
SKUTT VED ALTERET:Erkebiskop Oscar Romero ble skutt i hjertet mens han sto ved alteret for å gjøre klar nattverden. Bildet er tatt like etter attentatet. Foto: APVis mer

Erkebiskop Oscar Romero ble drept mens han holdt en preken mot krig i et sykehuskapell

Lørdag samlet 250 000 personer seg for å hylle ham da han ble saliggjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): 250.000 mennesker samlet seg i sentrum av El Salvadors hovedstad San Salvador lørdag kveld, da den omstridte erkebiskopen Oscar Romero ble saliggjort av en utsending fra pave Frans.

35 år etter at han ble skutt i hjertet mens han holdt en preken mot krig og undertrykkelse, er Romero på vei til å bli helgen.

Saliggjøringen er siste skritt på veien til å oppnå helgenstatus i den katolske kirken.

- Vil ikke dø nå En uttalelse fra Romero like før han ble drept, viser at han var klar over risikoen han løp gjennom arbeidet sitt.

Undertrykkelsen og menneskerettighetsbruddene erkebiskopen var vitne til, førte til at han omfavnet frigjøringsteologien og han ble selv en modig og visjonær talsmann for ikke-voldelig kamp.

- Jeg har aldri elsket livet så høyt som nå! Og jeg tror ærlig talt ikke jeg var skapt til å bli martyr. Men hvis det er dette Gud ønsker av meg, så selvfølgelig, da er det ikke noe jeg kan gjøre. Jeg vil bare at omstendighetene rundt min død ikke skal etterlate noen tvil om hva mitt virkelige kall er: Å tjene Gud og å tjene folket. Men jeg vil ikke dø nå. Jeg vil ha litt mer tid!

Dette sa erkebiskopen til den amerikanske pastoren og prestelæreren Jorge Lara-Braud bare få dager før han ble drept.

Skutt under nattverd Han ble utnevnt til erkebiskop i 1977, i et land preget av store indre, politiske og sosiale motsetninger. Romeros kamp for menneskerettighetene ga ham mange nasjonale og internasjonale beundrere. Men det ga han også mange fiender.

Om ettermiddagen 24. mars 1980 holdt Romero en messe i et lite kapell på et sykehus for kreftpasienter i hovedstaden San Salvador.

Mens han var i ferd med å innvie nattverdens vin og brød til kirkegjengerne, hørtes det som mange trodde var smell fra fyrverkeri. Men de som hadde hørt lyden før, skjønte at det var skudd fra et våpen. Kuler som traff erkebiskopen midt i hjertet. Han segnet om ved alteret.

Drapet skjedde mens undertrykkingen var i ferd med å bli grovere og kort før det brøt ut full borgerkrig mellom den USA-støttede regjeringen og FMLN-geriljaen i det fattige mellomamerikanske landet, en borgerkrig som først tok slutt i 1992 etter at 75.000 mennesker var drept.

Ingen dømt Ingen ble noensinne dømt for drapet, men en FN-støttet sannhetskommisjon kom til at en høyreorientert dødsskvadron under ledelse av offiseren Roberto D'Aubuisson, sto bak.

MENNESKERETTIGHETSFORKJEMPER: Erkebiskopen Oscar Romero var en aktiv menneskerettighetsforkjemper. Han ble drept i 1980. Foto: AFP PHOTO / Monsignor Romero Historical Museum
MENNESKERETTIGHETSFORKJEMPER: Erkebiskopen Oscar Romero var en aktiv menneskerettighetsforkjemper. Han ble drept i 1980. Foto: AFP PHOTO / Monsignor Romero Historical Museum Vis mer

Mange konservative katolikker og høyresiden i El Salvador har i lengre tid greid å blokkere prosessen for å gjøre Romero, som har heltestatus blant de fattige i Mellom-Amerika, til helgen. De mener erkebiskopen egentlig var marxist.

Men da Frans ble pave, kom prosessen raskt i gang igjen.

Fire presidenter og delegasjoner fra 57 land var lørdag på plass for å hylle erkebiskopen som ble skutt og drept av en snikskytter mens han preket i sykehuskapellet