Erkebiskop vraker kona for paven

Roma: En katolsk erkebiskop og djevelutdriver har gitt kona på båten etter at ekteskapet har skapt et helvete i Vatikanet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kona til erkebiskopen, 43 år gamle Maria Sung, startet tirsdag en sultestreik på Petersplassen i Vatikanet. Hun hevder at paven holder ektemannen, den zambiske erkebiskopen Emmanuel Milingo, i husarrest. Maria Sung erklærte at hun om nødvendig ville sulte seg i hjel, hvis hun ikke får møte ektemannen.

Noen timer etter at hun startet sultestreiken, offentliggjorde Vatikanet et brev der erkebiskopen sier han vil forlate sin kone og vie seg fullstendig til kirken igjen. Katolske prester skal som kjent leve med Gud i sølibat, og den 71 år gamle erkebiskopens kjødelige kjærlighet falt i unåde i Vatikanet.

Milingo har vært forsvunnet siden forrige uke, og brevet som han skal ha forfattet, er første livstegn fra ham på flere dager. Overfor journalister sa han at han følte seg revet mellom sin kone, pave Johannes Paul II og respekten for pastor Sun Myung Moon, den koreanske sektlederen som er kjent for å arrangere massebrylluper.

Moon-sekten

Sung og Milingo ble viet under en slik seanse på Hilton hotell i New York i mai, sammen med 59 andre par. Det var Moon som valgte legen Maria Sung som Milingos brud.

Først kom det ingen reaksjoner fra Vatikanet. Da reaksjonen så kom, var den kompromissløs. Milingo fikk frist til 20. august med å forsake ekteskapet, eller ta straffen. Trusselen ble oppfattet slik at Milingo blir lyst i bann dersom han ikke går fra kona.

I forrige uke dukket han plutselig opp på pavens sommersted Castelgandolfo utenfor Roma. Siden har ingen sett ham.

Vatikanet opplyste at erkebiskopen har trukket seg tilbake for å ha «tid til ettertanke og bønn» og til å forsones med kirken. Sung tror mannen holdes innesperret mot sin vilje. Hun vil be i Vatikanet hver eneste dag for å få ham tilbake.

Venter barn?

Dramaet tok nok en bisarr vending mandag, da Sung fortalte at hun tror hun venter erkebiskopens barn. Hun sa også at hun ikke vil ta graviditetstest uten mannen ved sin side.

Tirsdag ble hun spurt om ikke sultestreik vil skade barnet hun kanskje bærer. Sung svarte at Milingo kommer først.

- Den viktigste personen akkurat nå er en som alt finnes, men som ikke har frihet - herr Milingo. Min helse og alle andre omstendigheter er underordnet det, svarte hun rolig.

- Jeg elsker Emmanuel Milingo av hele mitt hjerte, og jeg vil gå i døden for å beskytte ham, akkurat som han vil gjøre for meg. Jeg ønsker å møte min mann under fire øyne, uten at noen passer på oss, erklærte Sung, som leste sin erklæring på gebrokken italiensk.

Sung vil sitte på Petersplassen fra morgen til kveld under sultestreiken, med et stort bilde av sin mann. Hun drikker vann, det er alt.

Forsaker kona i brev

Sung er overbevist om at erkebiskopen vil komme tilbake til henne.

- Vi ble viet framfor Gud. Hvis han kommer til at det ikke lenger er sant, er jeg beredt på å dø. Men jeg tror ikke min mann vil gå tilbake på sin beslutning, sa Sung.

Mandag overleverte Vatikanet et brev til Maria Sung fra Milingo. Hun nektet å ta imot. Tirsdag offentliggjorde Vatikanet brevet, der erkebiskopen angivelig oppgir ekteskapet.

- Nå vier jeg livet mitt igjen helhjertet til den katolske kirken, og tar avstand fra livet med Maria Sung og min kontakt med pastor Moon og hans Familieføderasjon for verdensfred, står det i brevet.

Erkebiskopen er en kontroversiell skikkelse. Han var fattiggutten som lærte å lese, studerte teologi, ble prest, siden erkebiskop i den katolske kirken i Zambia 39 år gammel. Men han falt i unåde i Roma fordi han praktiserer healing og djevleutdrivelse.

Vatikanet erklærte at Emmanuel Milingo hadde gått fra forstanden. Han måtte reise til Roma og stå til rette for presteskapet. Etter en periode som turistsjef i Vatikanet, gjenopptok han virksomheten som den katolske kirken fordømte. Han har også sunget inn to platealbum.

(NTB)

KNELTE:Biskop Milingo i audiens hos paven i fjor.
I GODE OG ONDE:Emmanuel og Maria unde massebryllupet i New York i mai.