SKUTT VED ALTERET: Romero ble skutt i hjertet mens han sto ved alteret for å gjøre klar nattverden. Bildet er tatt like etter attentatet. Foto: AP
SKUTT VED ALTERET: Romero ble skutt i hjertet mens han sto ved alteret for å gjøre klar nattverden. Bildet er tatt like etter attentatet. Foto: APVis mer

Erkebiskopen ble henrettet ved alteret - morderen gikk fri

Da det smalt fra drapsmannens våpen, var erkebiskop Óscar Romero i ferd med å innvie nattverdens vin og brød. Nå blir han gjort til en helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Ekkoet fra skuddene runger fortsatt i den katolske verden, 35 år etter at martyren segnet om ved alteret. Som erkebiskop ble han vitne til en rekke brudd på elementære menneskerettigheter i et politisk turbulent El Salvador. Han skulle bli de undertrykte og fattiges fremste stemme - og en svært uredd sådan. Det skulle også koste ham livet. Nå vil den katolske kirken gjøre den martyrdrepte erkebiskopen til helgen. 

I dag vil saligkåringen finne sted i El Salvadors hovedstad, San Salvador. Det er også første etappe av en lang og vanskelig prosess mot helgenkåring av mannen som ble drept av en snikmorder den 24. mars 1980.

- Jeg vil ikke dø nå!

- Jeg har aldri elsket livet så høyt som nå! Og jeg tror ærlig talt ikke jeg var skapt til å bli martyr. Men hvis det er dette Gud ønsker av meg, så selvfølgelig, da er det ikke noe jeg kan gjøre. Jeg vil bare at omstendighetene rundt min død ikke skal etterlate noen tvil om hva mitt virkelige kall er: Å tjene Gud og å tjene folket. Men jeg vil ikke dø nå. Jeg vil ha litt mer tid! Dette sa erkebiskop Óscar Romero til den amerikanske pastoren og prestelæreren Jorge Lara-Braud bare få dager før han ble drept.  Han ble utnevnt til erkebiskop i 1977, i et land preget av store indre, politiske og sosiale motsetninger. El Salvador, som betyr «Frelseren» på spansk, led under en eneste stor volds- og drapsbølge gjennom hele 1970-tallet. Før han ble erkebiskop, var Romero teologisk konservativ. Han ble derfor ønsket velkommen av makthaverne i El Salvador, men møtt med skuffelse blant mer radikale prester som fryktet at han som erkebiskop ville motarbeide deres frigjøringsteologi og engasjement for de fattige. Men skeptikerne ble overrasket. Undertrykkelsen og menneskerettighetsbruddene erkebiskopen ble vitne til, førte nemlig til at han omfavnet frigjøringsteologien og han ble selv ble en modig og visjonær talsmann for ikke-voldelig kamp.

Stemmen til de stemmeløse

Den 12. mars 1977 ble vennen hans — jesuittpresten Rutillio Grande — drept. Det ble også en avgjørende opplevelse og et vendepunkt i Óscar Romeros liv. Han stilte regjeringen til ansvar, og fra da av brukte han sin posisjon som erkebiskop til å ta sterk avstand fra den sosiale uretten, fattigdommen, torturen og drapene som fant sted i El Salvador.  Uten å ta hensyn til sin egen sikkerhet. To år senere, i 1979, styrtet den sivil-militære regjeringsjuntaen den sittende presidenten og sikret seg makten i landet. Med amerikansk hjelp fikk høyresida innenfor juntaen kontrollen. De førte en enda strengere politikk for å kontrollere befolkningen og kue opprørsgrupper. Erkebiskop Romero fortsatte sin uredde kamp mot uretten. Det ble som et kall for han. Radioprogrammet hans ble etter hvert det mest populære i landet. Han fylte opp kirkerom og plazaer, der han talte militærjuntaen midt imot - på vegne av landets fattige og undertrykte. Han ble kjent som «stemmen til de stemmeløse», og en markant opposisjonsleder til regimet. 

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

 • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
 • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
 • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
 • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
 • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
 • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
 • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
 • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
 • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn