Erkefiender deler valgseieren i Irland

Sinn Fein og de probritiske protestantene skal danne regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De radikale republikanerne og de konservative protestantene har vunnet valget i Nord-Irland. Nå må de gamle erkefiendene sette seg ned og forsøke å bli enige om grunnlaget for et regjeringssamarbeid.

Opptellingen av stemmene fra onsdagens valg på ny selvstyreforsamling viste fredag formiddag en klar ledelse for det probritiske Demokratiske unionistparti DUP og for den nå avvæpnende geriljabevegelsen IRAs politiske fløy Sinn Fein. De to er omtrent jevnstore.

Da 72 av de 108 plassene i den nordirske provinsforsamlingen var fordelt, hadde DUP vunnet 25 og Sinn Fein 24, mens 23 mandater ble fordelt på fire andre partier. Valgvinnerne har nå frist på seg til 26. mars med å bli enige om en regjeringsdannelse.

- Innen 26. mars må regjeringsspørsmålet være løst, det fins ikke noe alternativ til dette, sa Irlands statsminister Bertie Ahern fredag.

- Velgerne har gitt klar beskjed, og har avvist partiene som sa nei til en maktdeling, sa Storbritannias minister for Nord-Irland Peter Hain.

DUPs leder Ian Paisley kalte fredag valgutfallet «en seier for rettferdigheten». Paisley, som kan bli førsteminister i en ny selvstyreregjering, sier hans sannsynlige nestkommanderende Martin McGuinness fra Sinn Fein «har behov for omvendelse».

(NTB)

MÅ SAMARBEIDE: Det demokratiske unionspartiet (DUP) leders sønn, Ian Paisley jr, nekter å se Sinn Feins Martin McGuinness i øynene under et TV-intervju. Dette er det nærmeste de to erkefiendene har vært i offentligheten. Nå må partiene samarbeide for å danne regjering.
MÅ SAMARBEIDE: Det demokratiske unionspartiet (DUP) leders sønn, Ian Paisley jr, nekter å se Sinn Feins Martin McGuinness i øynene under et TV-intervju. Dette er det nærmeste de to erkefiendene har vært i offentligheten. Nå må partiene samarbeide for å danne regjering. Vis mer