Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erkefiender fanget Colombias siste store narko-baron

CIA og Venezuelas president Hugo Chavez tok narko-bossen Daniel Barrera i en spektakulær aksjon.

NARKOTATT: Den colombianske narkobaronen Daniel Barrera, med tilnavnet «den gærne», er tatt i San Cristobal, Venezuela. Foto: AFP/Colombiansk politi
NARKOTATT: Den colombianske narkobaronen Daniel Barrera, med tilnavnet «den gærne», er tatt i San Cristobal, Venezuela. Foto: AFP/Colombiansk politi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den colombianske narko-bossen Daniel Barrera, med tilnavnet «den gærne», er arrestert i Venezuela, opplyste Colombias president Juan Manuel Santos tirsdag kveld.

Samtidig ble det beslaglagt mer enn et tonn narkotika.

Santos beskrev Barrera som den «kanskje mest ettersøkte» av Colombias forbrytersjefer, og anklages for kokain-smugling i stor skala til særlig USA og Europa.

Takket Chavez
Barrera ble tatt i San Cristobal i Venezuela, ved grensa til Colombia, i et spektakulært samarbeid mellom erkefiendene CIA og Venezuelas president Hugo Chavez.

Også den britiske etterretningsorganisasjonen MI6 deltok i aksjonen mot Barrera.

- Jeg vil gjerne takke den venezuelanske regjeringen og president Chavez og hans team, for hans fantastiske samarbeid som har ført til denne aksjonen, sa Santos ifølge CNN.

Det er under et år siden Chavez gikk ut med sine mistanker om at det var CIA som hadde påført ham kreft, en sykdom som han nå skal være kvitt etter behandlingsopphold på Cuba.

Slektninger knepet
Den colombianske avisa El Espectador skriver at en slektning var nøkkelen til å finne stedet hvor narkobossen oppholdt seg. Forberedelsene til arrestasjonen skal ha pågått i fire måneder.

På veien mot målet ble en rekke av hans samarbeidspartnere knepet, og til og med hans mor Ana Silvia Barrera og broren Arnoldo som lider av Downs syndrom og skal være hans øyensten, skriver den colombianske avisa.
Et familiemedlem skal i månedsvis ha mottatt penger for sin hjelp med å finne narkobossen.

Det var til slutt det venezuelanske politiet som foretok selve pågripelsen, skriver El Espectador.

Aksjonen begynte ifølge avisa mandag, etter at sikkerhetstjenestene til de involverte landene koordinerte seg i London i forrige uke. Washington skal ha organisert et slags felles kontor for å koordinere hver bevegelse i aksjonen, med den colombianske politisjefen general José Roberto León Riaño og den amerikanske anti-narkotikaorganisasjonen DEA i førersetet.

Dusør
Amerikanske myndigheter hadde utlovet en dusør på fem millioner dollar for Daniel Barrera, som er like mye som var utlovet for Osama Bin Laden. Colombias regjering ville bidra med 2,7 millioner dollar til den som kunne få Barrera bak lås og slå.

TAKKES: Venezuelas president Hugo Chavez takkes for sitt samarbeid om å ta narkobossen. På dette bildet, tatt i Venezuelas hovedstad Caracas på mandag, er Chavez opptatt med å drive valgkamp før valget den 7. oktober. Foto: AFP/Leo Ramirez
TAKKES: Venezuelas president Hugo Chavez takkes for sitt samarbeid om å ta narkobossen. På dette bildet, tatt i Venezuelas hovedstad Caracas på mandag, er Chavez opptatt med å drive valgkamp før valget den 7. oktober. Foto: AFP/Leo Ramirez Vis mer

Disse pengene vil nå ifølge El Espectador utbetales til dem som ga opplysninger om at narkobossen befant seg i San Cristóbal, i en telefonkiosk, hvor han brukte den eneste metoden som gjensto for å kommunisere med sine samarbeidspartnere.

Ifølge den colombianske avisa El Tiempo var han alene og hadde på seg treningsklær da han ble pågrepet.

- En kokainlegende Ifølge BBC's Jeremy McDermott var Barrera en legende i kokain-industrien, ikke bare for hans evne til å overleve, men også for sin evne til å samarbeide med alle i Colombias 48 år lange borgerkrig.

- Han har viet 20 år til å gjøre gale ting mot Colombia og verden, alle typer kriminalitet, perverse allianser med paramilitære, sa Santos i en TV-overført tale.

- Den siste store
Barrera skal primært ha operert i de østlige delene av Colombia, mellom hovedstaden Bogota og den venezuelanske grensa.
I oktober 2010 sa colombianske myndigheter at de fant mer enn 29 millioner dollar og 17 millioner euro i kontanter i to hus eid av Barrera, og forsvarsministeren kalte det for det største beslaget av narkopenger i landets historie.

- Han er den siste av de store forbrytersjefene. Dette er et veldig kraftig slag, sa Santos i den TV-overførte talen. Han kalte det et veldig viktig skritt for å oppnå den sikkerheten som Colombia arbeider for.

PRESIDENTSEIER: Her bekjentgjør Colombias president, Juan Manuel Santos (t.h.) og forsvarsminister Juan Carlos Pinzon at Daniel Barrera er tatt. Foto: EPA/Colombias presidentembete
PRESIDENTSEIER: Her bekjentgjør Colombias president, Juan Manuel Santos (t.h.) og forsvarsminister Juan Carlos Pinzon at Daniel Barrera er tatt. Foto: EPA/Colombias presidentembete Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media