Erkefiender kan bli tvunget til koalisjon

PRAHA (Dagbladet): Sosialdemokraten Milos Zeman får prøve seg først. Mislykkes han, er tidligere statsminister Vaclav Klaus klar. Går ikke det, kan en storkoalisjon mellom erkefiendene bli eneste vei ut av det politiske kaoset i Tsjekkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Vaclav Havel har i dag innkalt lederne for alle de tsjekkiske partiene, med unntak av Kommunistpartiet, til sitt sommerslott Lany utenfor Praha for å starte forhandlingene om en ny regjering.

Havel advarer mot at Tsjekkia kan nærme seg balkanisering eller utvikle seg til en «banan-republikk», dersom de politiske lederne ikke greier å stable en handlekraftig regjering på beina.

Presidentens frykt for sitt lands framtid er ikke blitt mindre etter et valg der sosialdemokratene riktignok ble størst, men der de borgerlige partiene likevel fikk flertall med 102 mot 98 i parlamentet.
- Valget endte i en blindgate, sier Jiri Pehe, som er presidentens fremste politiske rådgiver.

Etter sin sensasjonelle politiske gjenoppstandelse med nesten 28 prosent av stemmene gjør tidligere statsminister Klaus seg klar i kulissene i påvente på at Zemans forsøk på å danne regjering skal strande av mangelen på villige samarbeidspartnere.

- Dersom den gamle høyre- sentrums-koalisjonen blir gjenopprettet med Klaus som sjef, vil det stride mot alt som dette valget har handlet om, sier presidentrådgiver Pehe.

Skal Tsjekkia fortsatt regnes som en seriøs søker til EU-medlemskap, må de politiske lederne i Tsjekkia forsøke å legge personlige motsetninger til side.
Det postkommunistiske Øst-Europas tidligere mønsterland rystes i dag av en økonomi på avgrunnens rand og av en politisk kultur som ifølge presidenten har nærmet seg forholdene på Balkan.