Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Erkjenner å ha mislyktes

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell vedgikk at strategien myndighetene har valgt, ikke har oppnådd det de ønsket.

- UHELDIG: Anders Tegnell erkjenner at svenske myndigheter ikke har klart å skåne svenske aldersboliger godt nok fra coronapandemien. Foto: AFP / NTB Scanpix
- UHELDIG: Anders Tegnell erkjenner at svenske myndigheter ikke har klart å skåne svenske aldersboliger godt nok fra coronapandemien. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Tidligere torsdag kunne Sveriges Radio Ekot melde at det finnes bekreftede eller mistenkte tilfeller av coronavirus ved hver tredje aldersbolig i Sverige.

Radioprogrammet har kartlagt at minst 90 kommuner har rapportert om bekreftede coronatilfeller eller mistenkte coronatilfeller ved sine boliger.

På bakgrunn av disse tallene erkjente Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell ved Folkhälsomyndigheten at deres coronastrategi delvis har mislyktes.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

- Veldig uheldig

Under en pressekonferanse i ettermiddag ble Tegnell konfrontert av Sveriges Radio og stilt spørsmål om Sverige har lyktes i å holde coronasmitte borte fra aldersboliger og sykehjem.

Da svarte han følgende, ifølge Aftonbladet:

- Nei, det har vi åpenbart ikke gjort. Det er veldig uheldig, for det er jo akkurat det vi forsøker å forhindre på alle mulige vis, svarte Tegnell.

Og det var nettopp slike hensyn som har ligget til grunn for Sveriges innledende coronastrategi.

NYE RÅD: Dette er FHIs oppdaterte råd til folk i og utenfor karantene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Folkhälsomyndighetens eksperter har lenge tatt til ordet for å isolere de eldre og de som befinner seg i risikogrupper. Strategien la opp til at 50 prosent av befolkningen kunne bli smittet, men at de aller, aller fleste av disse ikke ville bli alvorlig syke, forklarte Sveriges tidligere statsepidemiolog til Dagbladet i forrige uke.

Målet var å bygge flokkimmunitet, samtidig som man skjermet de mest utsatte i det svenske samfunnet.

Vedtok besøksforbud

Bare i Stockholm er det bekreftet smitte ved minst 29 aldersboliger.

I løpet av uka har 43 kommuner opplyst at de har hatt bekreftede tilfeller ved kommunens aldersboliger, og ytterligere 51 opplyser om mistenkte tilfeller, ifølge Sveriges Radio Ekot.

Tirsdag vedtok den svenske regjeringen et totalforbud mot å besøke eldre i Sverige de neste månedene.

Onsdag kom ytterligere innstramminger fra svenske myndigheter.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no med informasjon om hvor lenge coronaviruset kan overleve på overflater og tekstiler. Vis mer

282 dødsfall

Under dagens pressekonferanse kom det også fram at det er registrert ytterligere 43 dødsfall i Sverige fra i går til i dag.

Det totale antallet registrerte coronadødsfall er derfor steget til 282 i Sverige.

Det siste døgnet er det også registrert i underkant av 500 nye smittetilfeller. Det er nå 5466 påviste tilfeller av coronasmitte i Sverige.

I alt 429 coronapasienter mottar intensivbehandling på sykehus, og majoriteten av pasientene befinner seg i og i umiddelbar nærhet til Sveriges hovedstad Stockholm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!