DRAPSSAK: Statsadvokat Benedicte Hordnes sier at drapet på Helge Ove Irgens var planlagt av den 32 år gamle drapstiltalte kvinnen fra Filippinene. Foto: Leif Stang/Dagbladet
DRAPSSAK: Statsadvokat Benedicte Hordnes sier at drapet på Helge Ove Irgens var planlagt av den 32 år gamle drapstiltalte kvinnen fra Filippinene. Foto: Leif Stang/DagbladetVis mer

Erkjenner delvis skyld for drap med engangsgrill

Den 32 år gamle kvinnen fra Filippinene er tiltalt for overlagt drap på sin ektemann Helge Ove Irgens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Statsadvokat Benedicte Hordnes mener at Helge Ove Irgens (61) ble drept av sin 32 år gamle kone fra Filippinene.
Drapet skal ha skjedd mellom 24. og 25. juni 2014. Paret hadde vært gift siden 2007. Den drapstiltalte kvinnen er norsk statsborger.

- Ja, delvis, svarte den drapstiltalte kvinnen da hun ble spurt av dommeren i Nordhordland tingrett om hun erkjente skyld om overlagt drap slik tiltalebeslutningen beskriver.

- Drapsetterforskning Statsadvokat Benedicte Hordnes har tiltalt kvinnen for overlagt drap, og mener hun har forberedt drapet grundig ved blant annet å søke på internett om hvordan det er mulig å ta livet av et menneske med kullos.

Aktor sier i sin innledning at dødsfallet i første omgang ikke var regnet som en mulig drapssak. Informasjon som kom til etterhvert gjorde at politiet endret hodlning og iverksatte full drapsetterforskning.

Døde av kullos Forsvarsadvokat Jannicke Keller-Fløystad er uenig i påstanden, og mener at drapet skjedde i affekt. Den 32 år gamle kvinnen har erkjent å ha lurt sovemedisinen Vallergan i Helge Ove Irgens og at hun deretter plasserte en brennende engangsgrill ved sengen hans. Vinduer og døra til soverommet var stengt.

ÅSTED: Helge Ove Irgens ble drept i ekteparets store bolig på Telavåg i Sund kommune 24. juni 2014. Foto: Leif Stang/Dagbladet
ÅSTED: Helge Ove Irgens ble drept i ekteparets store bolig på Telavåg i Sund kommune 24. juni 2014. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

Obduksjonsrapporten fra Gades institutt på Haukeland universitetssykehus viste at Irgens døde av kullosforgiftning og at han hadde store mengder medikamenter i blodet. Ekteskapet skal ha vært konfliktfullt over lengre tid. Under etterforskningen gjorde politiet beslag i en mobiltelefon og en PC.

Under undersøkelser av PC'en fant politiet at det var søkt etter forskjellig metoder for å ta livet av et menneske ved forgiftning. Det skal ha skjedd over lengre tid at hun søkte informasjon om gift som kunne brukes.

- Overlagt drap - Politiet fant også ut at hun hadde kjøpt flere pakker med sovemedisinen Vallergan på apoteket, sier aktor Benedicte Hordnes.

Hun viser til at det skal ha vært en krangel mellom ektefellene tidligere på dagen 24. juni 2014, men avviser at drapet er å regne som forsettlig, altså at det har foregått i affekt.

- Påtalemyndighetens påstand er at drapet var godt planlagt over tid, og at det derfor er å regne som overlagt drap, sier hun.

Strafferammen for overlagt drap er ubetinget fengsel i 21 år.

- Hun erkjenner ikke skyld i overlagt drap, men i forsettlig drap. Grensen mellom overlagt og forsettlig drap kan være vanskelig å trekke. Tanker om drap over tid er ikke tilstrekkelig til å bli dømt for overlagt drap. Min oppgave som forsvarer er å få fram formildende omstendigheter i saken. Det medfører at bevisføringen vil bli ubehagelig for noen, sier forsvarer Jannicke Keller-Fløystad.

Det er satt av ni dager til straffesaken i Nordhordland tingrett i Bergen.

FØLGER STRAFFESAKEN: Døtrene Emilie (t.v.) og Regina Irgens følger med på det som blir sagt om drapet på deres far. De blir bistått av bistandsadvokat Bjarte Aarlie. Foto: Leif Stang/Dagbladet
FØLGER STRAFFESAKEN: Døtrene Emilie (t.v.) og Regina Irgens følger med på det som blir sagt om drapet på deres far. De blir bistått av bistandsadvokat Bjarte Aarlie. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer
FORSVARER: Forsvarsadvokat Jannicke Keller-Fløystad mener drapet skjedde i affekt. Foto: Leif Stang/Dagbladet
FORSVARER: Forsvarsadvokat Jannicke Keller-Fløystad mener drapet skjedde i affekt. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer