- Erkjenner faktiske forhold

Manshaus (21) erkjenner de faktiske forhold han er siktet for, men har enn så lenge ikke formelt tatt stilling til spørsmål om straffskyld.

ERKJENNER FORHOLD: Den siktede Philip Manshaus (21) møtte i avhør i dag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
ERKJENNER FORHOLD: Den siktede Philip Manshaus (21) møtte i avhør i dag. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Fredag ettermiddag møtte terror- og drapssiktede Philip Manshaus (21) i politiavhør. Politiet opplyser at Manshaus erkjenner de faktiske forhold i saken, at han har opplyst om motivet bak handlingen og forklart seg om begge åstedene.

- Siktede erkjenner de faktiske forhold, men han har enn så lenge ikke formelt tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

Hans forklaring har gitt et viktig bidrag inn i den videre etterforskningen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i en pressemelding.

- Forklart seg om motiv

Kraby bekrefter overfor Dagbladet at Manshaus har forklart seg om motivet bak handlingene i løpet av politiavhøret som varte i fire og en halv time.

Han skal også ha forklart seg om begge åstedene og gitt politiet sentrale spor.

- Politiet har fått viktige detaljer i etterforskningen. Vi opplevde ham som ganske samarbeidsvillig, han har forklart seg om motiv og hva som skjedde, sier Kraby til Dagbladet.

OSLO POLITIHUS: Manshaus (21) erkjenner de faktiske forhold, men har enn så lenge ikke formelt tatt stilling til spørsmål om straffskyld. Video: Emma-Marie Bergli Whittaker. Reporter: Kristian Tvedt. Vis mer

Han understreker at disse detaljene er et stort steg videre i etterforskningen.

- All kontakt med andre i forbindelse med nettforum er svært viktig for oss og har gitt oss viktige spor, sier Kraby.

AVHØR: Politiet har nå avsluttet avhøret av Manshaus. - Siktede erkjenner faktiske forhold, sier politiadvokat Kraby. Foto. John T. Pedersen / Dagbladet
AVHØR: Politiet har nå avsluttet avhøret av Manshaus. - Siktede erkjenner faktiske forhold, sier politiadvokat Kraby. Foto. John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Beskrives som samarbeidsvillig

Spørsmålet om straffskyld var ikke et tema i dette avhøret.

Det er uklart når det blir nye avhør, men politiadvokaten opplyser om at det kan bli i løpet av helgen. Han ber om forståelse for at de ikke kan gå ut med alle detaljer om avhøret i kveld.

Politiet opplyser om at de ikke har mottatt noen anke i forbindelse med varetektsfengslingen.

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus' forsvarer, Unni Fries, bekrefter at Manshaus erkjenner de faktiske forhold. Hun vil ikke gå inn på hva hennes klient har forklart i avhør, men hun beskriver ham som samarbeidsvillig.

OSLO POLITIHUS: Manshaus sin forsvarer Unni Fries gikk fredag ettermiddag inn på politihuset i Oslo for å møte sin klient. Video: Emma-Marie Bergli Whittaker. Reporter: Kristian Tvedt. Vis mer

- Han har forklart seg i dag. Det har gått greit. Jeg kan ikke si noe mer om innholdet. Det har å gjøre med at han sitter på brev- og besøksforbud. Jeg kan naturligvis ikke formidle forklaringen hans ut, sier Fries til mediene fredag kveld.

- HAR FORKLART SEG: Manshaus' forsvarer beskriver den terrorsiktede som samarbeidsvillig. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- HAR FORKLART SEG: Manshaus' forsvarer beskriver den terrorsiktede som samarbeidsvillig. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Frivillig fra hans side

Torsdag ble det kjent at draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21) ønsket å forklare seg for politiet. Fredag morgen opplyste hans forsvarer Unni Fries til Dagbladet at avhøret vil finne sted i ettermiddag.

Manshaus sin forsvarer Unni Fries gikk fredag ettermiddag inn på politihuset i Oslo for å møte sin klient.

På vei inn ønsket hun ikke å forklare hvorfor hennes klient nå stiller til avhør, men hun sier det ikke har sammenheng med at politiet vurderer å tvangsinnlegge Manshaus.

- Nei, det har det ikke. Mitt inntrykk er at dette er helt frivillig fra hans side. Han ønsker å avgi en forklaring og var klar for det nå, sier forsvareren til VG.

Nektet avhør tidligere

Mandag ble 21-åringen varetektsfengslet i fire uker, hvorav to i full isolasjon, i tillegg til medieforbud og brev- og besøksforbud. Manshaus er siktet for terror og for drapet på sin stesøster Johanne Ihle-Hansen (17). Han erkjenner ikke straffskyld.

Under fensglingsmøtet på mandag nektet den terrorsiktede straffskyld, ville ikke forklare seg og begjærte seg løslatt.

Politiet har prøvd tre ganger å avhøre Manshaus, men han har tidligere nektet.

Undersøker skjulte forum

Dagbladet kan nå vise at Manshaus i minst ett døgn gjorde forberedelser til moskéskytingen og offentliggjorde disse på nettet.

Her kan du se tidslinjen over Manshaus' internettaktivitet i løpet av terrordøgnet.

Da politiet startet etterforskningen av lørdagens angrep mot moskeen al-Noor Islamic Center, fant de meldinger postet av den terrorsiktede på flere nettforum.

SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Video / Foto: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer