ERKJENNER STRAFFSKYLD: Tidligere advokat Odd Drevland erkjenner straffskyld for alle tiltalepunktene som er reist mot ham. Arkivfoto: Rune Johansen / SCANPIX
ERKJENNER STRAFFSKYLD: Tidligere advokat Odd Drevland erkjenner straffskyld for alle tiltalepunktene som er reist mot ham. Arkivfoto: Rune Johansen / SCANPIXVis mer

- Erkjenner straffskyld i håp om å legge saken død

Tidligere advokat Odd Drevland orker ikke flere presseoppslag om seg selv og konen som er ordfører i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Odd Drevland begrunner sin erkjennelse av straffskyld med at han har et sterkt behov for å bli ferdig med denne saken, for egen skyld og for hans families skyld.

Den tidligere så anerkjente advokaten Odd Drevland (64) står tiltalt for grovt økonomisk underslag av tilsammen 2,9 millioner kroner fra tre forskjellige klienter fra 2003 og fram til 2011.

Han er tiltalt for grovt underslag av 1,7 millioner kroner fra Taxi Vest. I tillegg kommer 825 000 kroner fra et dødsbo og 389 000 kroner fra et eiendomsselskap. Drevland er også tiltalt for grovt bedrageri, dokumentforfalskning og for å ha oppgitt uriktige opplysninger til offentlige myndigheter om selskapet Taxi Vest hvor han var styreleder i flere år.

Han er gift med ordfører Trude Drevland i Bergen.

Odd Drevland ville ikke la seg fotografere da han ankom Bergen tingrett i formiddag. Han har vært sykmeldt i lang tid, og får nå sine økonomiske midler fra NAV.

Erkjenner straffskyld Da tingrettsdommer Stein Dons Heinfjell spurte om han erkjente seg strafferettslig skyldig for de tiltalepunktene som er reist mot ham, svarte Drevland at han har opplevd å leve i en offentlig gapestokk etter at denne saken sprakk i offentligheten i 2011.

- Jeg må etterhvert sette sluttstrek for at jeg og min familie skal komme videre. Derfor erkjenner jeg straffskyld for hele tiltalebeslutningen. Jeg må rett og slett erkjenne straffskyld for å bli ferdig med denne saken, men jeg vil avgi en nærmere forklaring om de enkelte punktene, sier Drevland.

Forsvarsadvokat Per Magne Kristiansen sier til Dagbladet at det er flere punkter i tiltalebeslutningen som har vært omstridt, mens andre punkter er uomtvistet.

FORSVARER: Advokat Per Magne Kristiansen forsvarer Odd Drevland. Foto: Leif Stang/Dagbladet
FORSVARER: Advokat Per Magne Kristiansen forsvarer Odd Drevland. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

- Min klient tenker på hvor mye han orker av presseoppslag. Saken har pågått lenge i media, og det aleine kan sette ham i en situasjon som gjør at han må tilstå. Dette er veldig spesielt for retten. Man kan i utgangspunktet ikke erkjenne straffskyld for noe man ikke mener man er skyldig i. I denne saken må pengene ha forsvunnet, og han må si at han har tatt dem. Det må ligge til grunn for at dette skal bli en tilståelsesdom, sier Kristiansen.

Dømt i sivil sak Onsdag i forrige uke ble han dømt til å tilbakebetale 2,2 millioner kroner til Taxi Vest i en sivil rettsak. Odd Drevland møtte ikke selv i den sivile saken på grunn av sykdom. Hans advokat Per Magne Kristiansen forlot også disse rettsforhandlingene på et tidlig tidspunkt fordi han mente det ikke var mulig å få saken opplyst på en korrekt måte uten at Drevland var tilstede i retten.

Konstituert statsadvokat Benedikte Høgseth har sagt i sitt innledningsforedrag at Odd Drevland har underslått betrodde klientmidler for å dekke inn sine egne tilsynelatende riktige salærkrav.

- Felles for alle sakene er at hans uttak fra klientkontoene langt oversteg det han hadde jobbet for hver klient. I tillegg kommer det at han har forsøkt å skjule uttakene ved blant annet å forfalske dokumenter, sier Benedikte Høgseth.

Odd Drevland vil starte sin forklaring i Bergen tingrett tirsdag.

AKTOR: Konstituert statsadvokat Benedikte Høgseth er aktor i straffesaken mot Odd Drevland. Foto: Leif Stang/Dagbladet
AKTOR: Konstituert statsadvokat Benedikte Høgseth er aktor i straffesaken mot Odd Drevland. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer