Valg i Sverige:

Erkjenner valgnederlaget

Statsminister Magdalena Andersson hasteinnkalte til pressekonferanse onsdag kveld. Der ble det klart at hun går av.

VALG I SVERIGE: De siste stemmene etter valget telles opp, og Sveriges statsminister Magdalena Ander... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Andersson sier onsdag kveld at hun vil søke avskjed og at høyresiden får flertall i Riksdagen.

- I morgen kommer jeg til å søke avskjed, sier Andersson.

Hun takker videre alle som hadde stemt på dem i valgkampen, og sa at hun ville legge til rette for en ryddig maktovergang.

Selv om det offisielle resultatet ikke var klart ennå, var det da åpenbart at høyresiden ville få flertall med 176 eller 175 mandater. Andersson og de rødgrønne lå an til å ende på 173 eller 174 mandater.

Erklærte seier

Kristdemokraternas leder Ebba Busch gikk kort tid før pressekonferansen ut og sa at «det svenske folk har stemt for maktskifte», og erklærte med det valgseier i landet.

Også Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson skriver på Facebook det nå er tid for «å sette Sverige først».

- Nå begynner arbeidet med å gjøre Sverige bra igjen, sier han.

Moderaternas leder Ulf Kristersson sier han er stolt av tilliten velgerne har vist ham og høyresiden, og at han nå går i gang med å danne regjering.

– Velgerne har sagt sitt. Moderaterna og de andre partiene på vår side har fått det mandatet vi ba om, sier Kristersson i en video på Facebook onsdag kveld.

Han sier han vil danne «en handlekraftig regjering (...) for hele Sverige og alle borgerne».

– Mitt budskap er at jeg vil samle, ikke splitte. Jeg vil se på det som forener oss, men samtidig respektere reelle meningsforskjeller, sier mannen som trolig blir Sveriges neste statsminister.

Advarte

I sin tale onsdag kveld, advarte Magdalena Andersson mot å gi Sverigedemokraterna innflytelse.

Andersson sier at det hviler et tungt ansvar på Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna. Sverigedemokraterna er blitt største parti på høyresiden. Andersson sier hun forstår at det er mange som blir urolige av det.

- Jeg ser deres uro, og jeg deler den. Jeg vet også at løsningen er at flere engasjerer seg. Vi trenger at flere svensker engasjerer seg politisk. Det må til for å motvirke hatet og intoleransen, men også for å øke tilliten og forståelsen mellom mennesker i Sverige, sier Andersson.

REFLEKTERER: Bent Høie og Anders Tegnell reflekterer over sin egen og hverandres jobb under pandemien. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Frode Andresen. Vis mer

Hun henvendte seg direkte til dem som har stemt på Sverigedemokraterna.

- Mange av dere har stemt på dem på grunn av de problemene dere møter i deres hverdag. Det er konkrete og legitime samfunnsproblemer dere deler med hele det svenske folket. Men det finnes krefter som vil forsøke å kidnappe deres stemmer, som mener det nå finnes en sterkt folkelig støtte for ekstremisme og til og med vold i vårt land. De tar feil, jeg vet at dere kjenner samme avsky for hat, trusler og vold som alle andre, sier Andersson.

Ettersom det ble et svært jevnt oppgjør mellom de to blokkene, var det ikke mulig å utrope en vinner på valgkvelden søndag.

Det endelige resultatet blir klart seinere i kveld, når både forhåndsstemmer og utenlandsstemmer er telt opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer