USA:

- Erklær katastrofe

Vest i USA lider både mennesker, dyr og avlinger av tørke og rekordhøye temperaturer - samtidig som statene for tida kjemper mot 100 skogbranner. Nå ber folkevalgte presidenten om å erklære katastrofe.

TØRKE: Lake Oroville, som ligger nord i California, er blant innsjøene som nå opplever ekstremt lav vannstand som følge av tørke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rekordhøye temperaturer og skogbranner herjer i flere av statene vest i USA.

Nå oppfordrer kongressledere president Joe Biden om å erklære tørkekatastrofe i vest. Dette skriver NBC.

Dagbladet har tidligere skrevet om at amerikanske myndigheter erklærer den første offisielle vannmangelen for den viktigste elva i den sørvestlige delen av USA.

Brevet er signert av demokratene Joe Neguse (Colorado) og Jared Huffman (California), som begge representerer distrikter herjet av tørke og skogbrann.

TØRKE: Lake Oroville, som ligger nord i California, er blant innsjøene som nå opplever ekstremt lav vannstand som følge av tørke. Foto: AP Photo/Ethan Swope
TØRKE: Lake Oroville, som ligger nord i California, er blant innsjøene som nå opplever ekstremt lav vannstand som følge av tørke. Foto: AP Photo/Ethan Swope Vis mer

I brevet ber de Biden-administrasjonen om å frigjøre ytterligere ressurser til å hjelpe samfunn vest i USA, som nå står overfor vannkutt som følge av at forsyningene avtar i rekordfart.

- Truer med å ødelegge

- Det er lite eller ikke noe husdyrfor tilgjengelig i vesten, og bønder vurderer å selge både husdyr og land. Mange dyr lider som følge av branner og vannmangel, skriver Neguse og Huffman.

Brevet støtter opp under en forespørsel til Biden-administrasjonen tidligere denne måneden, fra guvernørene i California, Colorado, Idaho, Montana, Nevada, New Mexico, North Dakota, Oregon, Utah og Washington.

SPISER TERRENG: På ett døgn har skogbrannen, som startet like utenfor delstatshovedstaden Sacramento, vokst seg åtte ganger større. Video: Kameraone, AP/NTB Vis mer

Guvernørene ba Biden-administrasjonen erklære tørkekatastrofe i statene deres, som ville tillate «landbrukssamfunn tilgang til finansiering utover det som er tilgjengelig gjennom eksisterende nødprogrammer.»

- Tørken truer med å ødelegge hele avlinger og føre til ekstreme nivåer av skadedyr og sykdommer som igjen øker det kumulative tapet, skrev de.

Mandag forrige uke erklærte US Bureau of Reclamation den første offisielle vannmangelen noensinne for Colorado-elva og Lake Mead.

Erklæringen utløser kutt i vannforsyningen som foreløpig stort sett vil påvirke bønder i Arizona, Nevada og deler av Mexico fra januar. Fra og med neste år vil de bli avskåret fra mye av vannet de har stolt på i flere tiår, skriver New York Times.

SYNKER: Lake Mead, som er det største menneskeskapte vannreservoaret i USA, og som får vannet sitt fra Coloradoelva, sank nettopp til sitt laveste nivå siden 1930-tallet. Foto: FP PHOTO / Satellite Image 2021 Maxar Technologies via AP
SYNKER: Lake Mead, som er det største menneskeskapte vannreservoaret i USA, og som får vannet sitt fra Coloradoelva, sank nettopp til sitt laveste nivå siden 1930-tallet. Foto: FP PHOTO / Satellite Image 2021 Maxar Technologies via AP Vis mer

- 100 skogbranner

Onsdag forrige uke ble en ødeleggende brann nord i California nesten dobbelt så stor i løpet av natta, og tvang tusenvis av mennesker til å evakuere, ifølge CNN.

- Caldor-brannen fortsetter å utvise uvanlig brannatferd og vekst på grunn av ekstremt tørt drivstoff presset av sørvestvinen, uttalte Cal Fire.

13 stater kjemper for tiden med 100 skogbranner, som til sammen har brent mer enn 2,5 millioner dekar i sommer, ifølge National Interagency Fire Center.

President Biden godkjente tirsdag Californias forespørsel om en stor katastrofeerklæring, som vil styrke beredskapen knyttet til skogbrannene. Dette skriver New York Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer