Erklærer full krig mot Hamas

Israel forbereder seg på bakkeangrep på Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels forsvarsminister Ehud Barak sier landet nå er i full krig mot Hamas på Gazastripen.

- Vi er i krig mot Hamas til siste slutt, sier han til nyhetsbyrået AP.

I en tale til nasjonalforsamlingen i dag sa Barak at de militære angrepene vil fortsette, og forsterkes.

Samtidig erklærte Israel områdene rundt Gazastripen for en «lukket militær sone», ifølge en israelsk militærtalsmann. Det betyr blant annet at alle veier inn og ut av området er stengt for alle unntatt lokale beboere. Hensikten kan være å forberede et bakkeangrep mot Gazastripen.

Frykter invasjon
Daniel Heradstveit, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), tror det er stor sannsynlighet for at Israel vil følge på med en bakkeinvasjon etter de siste dagenes luftangrep.

- Er det noe Israel har vist tidligere, så er det at de har styrke til å slå til, sier han til Dagbladet.no

TV-bilder fra både BBC og CNN mandag formiddag viser israelske stridsvogner som er i ferd med å posisjonere seg i grenseområdet mellom den israelske byen Ashkelon og grensen til Gazastripen.

At den israelske storoffensiven mot Gazastripen kommer nettopp nå, en drøy måned før valget på ny nasjonalforsamling i Israel, overrasker ikke Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage, professor ved Universitetet i Oslo.

- Ser vi på historien, så er det dessverre slik at det foran ethvert israelsk valg er viktig for israelske politikere å vise seg som sterke menn og kvinner. Vi ser alltid en opptrapping av konflikten med palestinerne av innenrikspolitiske grunner. Det har egentlig ikke noe med palestinerne å gjøre, sa hun til NTB i går. 


Manglende vilje

Heradstveit på sin side mener man ikke må legge for mye vekt på det kommende valget.

 - Det blir en altfor lettvint forklaring. Den umiddelbare årsaken til luftangrepene de siste dagene, er at Hamas har brutt våpenhvilen. Men det blir også meningløst å se helt isolert på dette.

Seniorforskeren mener opptrappingen i konflikten skyldes en manglende vilje fra Israels side til å komme palestinerne i møte i forhandlingene mellom de to partene.

- Forhandlingen bærer veldig sterkt preg av at det en sterk og en svak part. 


Stor symboleffekt
Over 300 personer er så langt omkommet de siste dagene, ifølge CNN, flere av dem barn. 650 personer skal være skadd. Samtidig er symboleffekten av konflikten svært sterk. 

- Det som nå skjer i Gaza nører enormt opp under hatet mot Vesten blant muslimer i hele verden - staten Israel blir jo sett på som et produkt av Vesten. De enste som tjener på dette er anti-vestlige bevegelser, sier Heradstveit.

LUFTANGREP: Angrepene mot Gazastripen fortsetter i dag, for tredje dag på rad. FOTO: REUTERS/Baz Ratner (GAZA)/SCANPIX
LUFTANGREP: Angrepene mot Gazastripen fortsetter i dag, for tredje dag på rad. FOTO: REUTERS/Baz Ratner (GAZA)/SCANPIX Vis mer

Han mener Midtøsten-konflikten nå går inn i en veldig alvorlig fase, samtidig håper han at 2009 blir et år der ting kan bli bedre.

- Jeg har tro på at konflikten kan utvikle seg positivt i året som kommer. Men noen absolutt løsning på konflikten vil det aldri kunne bli.

POSISJONERER SEG: Israelske militærkjøretøy beveger seg stadig nærmere grensen til Gazastripen. FOTO: REUTERS/Baz Ratner (ISRAEL)/SCANPIX
POSISJONERER SEG: Israelske militærkjøretøy beveger seg stadig nærmere grensen til Gazastripen. FOTO: REUTERS/Baz Ratner (ISRAEL)/SCANPIX Vis mer