Coronaviruset

Erklærer global folkehelsekrise

WHO med siste nytt: - Vår største frykt er virusets potensial til å spre seg til andre land.

GLOBAL KRISE: Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer på en pressekonferanse i 20.40-tida spredningen av coronaviruset for å være en internasjonal folkehelsekrise. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer på en pressekonferanse i 20.40-tida spredningen av coronaviruset for å være en internasjonal folkehelsekrise.

- Alle må handle sammen for å begrense ytterligere smitte, sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- Vi er alle i dette sammen, og vi kan alle stoppe dette sammen, legger han til.

Møttes i dag

WHOs krisekomité møttes i Genève i 13.30-tida i dag, for å ta stilling til om virusutbruddet skal betegnes som en internasjonal krise, noe som sjelden skjer, og som er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier.

Komiteen har hatt to møter om dette tidligere, uten å ha erklært internasjonal krise.

En beslutning om at utbruddet er en internasjonal folkehelsekrise, innebærer økt internasjonalt samarbeid i kampen mot spredningen av viruset.

VIRUSFRYKT: 6000 passasjerer om bord på cruiseskipet «Costa Smeralda» holdes igjen på skipet etter at to personer mistenkes å være smittet av coronaviruset. Foto: Reuters. Video: AP Vis mer

Ingen endringer i Norge

Erklæringen medfører også at WHO tar ledelsen i det internasjonale arbeidet mot utbruddet og gir formelle anbefalinger til landene for å forebygge internasjonal spredning.

- Dette medfører ingen endringer i hvordan vi håndterer dette i Norge. Vi støtter erklæringen og anbefalingene og følger disse, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet fortsetter å gi råd til helsetjenesten og publikum om situasjonen og smittevernet mot viruset, og samarbeider tett med andre land og følger med på situasjonen internasjonalt.

- Det er viktig med samordnede tiltak og internasjonal overvåking av situasjonen. Det er fortsatt mye vi ikke vet om sykdommen, og da er det naturlig at landene samarbeider tett for å finne ut mer så raskt som mulig, sier Vold.

- Vi må være forberedt på at utbruddet kan spre seg til store deler av verden, og vi regner med at vi kan få tilfeller også i Norge, sier hun.

170 døde

Totalt er det bekreftet 7834 tilfeller av virusutbruddet, og 170 personer har mistet livet i utbruddet.

- Vi må huske på at dette er mennesker, ikke tall, sier Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Under pressekonferansen berømmer han måten kinesiske myndigheter har håndtert utbruddet på.

- Hovedårsaken til erklæringen er ikke hva som skjer i Kina, men hva som skjer i andre land, sier han, og utdyper:

- Vår største frykt er virusets potensial til å spre seg til andre land med svakere helsesystemer, som er dårlig rustet for å håndtere det.

Advarer ikke mot reiser

Til tross for utbruddet understreker WHO at de ikke er grunn til å advare mot reiser til Kina.

En rekke internasjonale flyselskap har imidlertid innstilt sine ruter til Kina.

SAS har valgt å stanse alle flyginger til Beijing og Shanghai fram til 9. februar. Flygingene til Hongkong fortsetter som normalt.

Smitte mellom mennesker

Utenfor Kina er det totalt registrert rundt 100 smittetilfeller i en rekke land, men ingen dødsfall.

Den første person- til person-smitten av coronaviruset ble tidligere i dag påvist i USA, melder Centers for Disease Control and Prevention.

Personen som fikk påvist smitte bor sammen med en kvinne i Chicago, som fikk diagnosen etter at hun i forrige måned returnerte fra Wuhan i Kina, skriver CBS News.

- Eksplodert

Da WHO holdt krisemøte om viruset torsdag forrige uke, hadde 18 personer mistet livet og 630 smittetilfeller var påvist. Det ble konkludert med viruset foreløpig ikke utgjorde noen global krise, og at man trengte mer informasjon før en avgjørelse ble tatt.

Ei uke seinere har både antallet døde og smittede eksplodert, og torsdag opplyste kinesiske myndigheter at viruset har resultert i 170 dødsfall og mer enn 7 700 smittede.

- Hele verden må være på vakt nå. Hele verden må handle, sa Michael Ryan, sjef for WHOs helsekriseprogram i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer