Erklærer kjernefysisk unntakstilstand i Japan

Myndighetene sender katastrofeteam til atomkraftverk.

EVAKUERT: Alle innen 10 kilometer fra kjernekraftverket i Fukusjima nordøst i Japan er evakuert. Foto: EPA/The Tokyo Electric Power/SCANPIX
EVAKUERT: Alle innen 10 kilometer fra kjernekraftverket i Fukusjima nordøst i Japan er evakuert. Foto: EPA/The Tokyo Electric Power/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De radioaktive nivåene i kontrollrommet i reaktor nummer en på kjernekraftverket i Fukushima er 1000 ganger høyere enn normalt, melder nyhetsbyrået Kyodo i Japan.

Kraftverket ligger nordøst i det jordskjelv- og tsunamirammede landet.

Japanske myndigheter har erklært kjernefysisk unntakstilstand ved to atomkraftverk i Fukushima, nordøst i Japan, etter at de ble rammet av 8,9-jordskjelvet i går, melder BBC.

Kjølesystemene inne i flere reaktorer på kraftverkene 1 og 2 i Fukushima, stoppet å fungere normalt, noe som ledet til høyere trykk.

Tusenvis av mennesker har blitt evakuert og det er satt opp sikkerhetssoner på ti kilometer rundt den ene og tre kilometer rundt den andre.

Til sammen skal mer enn 20 000 personer være evakuert.

For å lette på trykket har teknikere ved kraftverkene startet å lufte damp fra noen av reaktorene. Noe av gassen kan være radioaktiv, men ifølge japanske myndigheter har det ikke vært radioactive lekkasjer så langt.

Jordskjelvet slo ut elektrisiteten til kraftverkene. Også back-up-generatoren ser ut til å ha feilet ved ett av kraftverkene. To av reaktorene her ble forlatt uten at kjølingen var I orden, melder BBC.

Ifølge myndighetene sliter man også med å kontrollere kjølesystemene i tre av reaktorene ved det andre kraftverket, som ligger 11 kilometer sør for nummer 1.

Japanske myndigheter har sendt et katastrofeteam spesialisert i radioaktive utslipp til området.

Ifølge offisielle myndigheter er ikke disse nivåene høye nok til at man under normale omstendigheter ville evakuere arbeiderne. Men utfordringen nå er meldinger om lekkasje og problemer med å kontrollere trykket og hvilke konsekvenser det kan gi.

Dagbladet følger saken.