Erklærer krise i California

Søndag erklærer guvernør i delstaten California, Gavin Newsom, krisetilstand som følge av skogbrannenes herjinger. Norske Linn Kongsli Hillestad forteller at situasjonen oppleves som dramatisk.

SKOGBRANN: Det er blitt erklært krisetilstand i California som følge av en voldsom skogbrann. Video: CNN / AP. Foto: Justin Sullivan / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida har California blitt herjet av en voldsom skogbrann i vinregionen Sonoma. Søndag erklærer guvernør Gavin Newsom krisetilstand i delstaten.

Lokale myndigheter opplyser at brannen, som omtales som Kincade-brannen, dekker et område på omkring 220 kvadratkilometer. Bare fem prosent av brannen er under kontroll på nåværende tidspunkt, ifølge brannvesenet.

Omkring 200 000 personer er evakuert, 94 bygg er totalskadd, 17 bygg er skadd og omkring 80 000 bygninger er i faresonen.

Kraftig vind

Brannen har spredt seg i et voldsomt tempo som følge av kraftig vind i området. De siste dagene har de opplevd vindkast på opptil 45 meter per sekund. Mandag er vindkastene ventet å være på opptil 22 meter per sekund, ifølge nyhetsbyrået NTB.

I tillegg er det utstedt farevarsel for skogbrann i 43 av Californias 58 fylker.

For å unngå at den kraftige vinden tar med seg gnister fra kraftlinjer og skaper ytterligere branner, har strømleverandøren Pacific Gas & Electric kuttet strømforsyningen til 965 000 kunder. Ytterligere 100 000 strømkunder har mistet strømmen som følge av at kraftlinjer har blitt rammet av vinden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.