Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erklærer krise i California

Søndag erklærer guvernør i delstaten California, Gavin Newsom, krisetilstand som følge av skogbrannenes herjinger. Norske Linn Kongsli Hillestad forteller at situasjonen oppleves som dramatisk.

SKOGBRANN: Det er blitt erklært krisetilstand i California som følge av en voldsom skogbrann. Video: CNN / AP. Foto: Justin Sullivan / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Den siste tida har California blitt herjet av en voldsom skogbrann i vinregionen Sonoma. Søndag erklærer guvernør Gavin Newsom krisetilstand i delstaten.

Lokale myndigheter opplyser at brannen, som omtales som Kincade-brannen, dekker et område på omkring 220 kvadratkilometer. Bare fem prosent av brannen er under kontroll på nåværende tidspunkt, ifølge brannvesenet.

Omkring 200 000 personer er evakuert, 94 bygg er totalskadd, 17 bygg er skadd og omkring 80 000 bygninger er i faresonen.

KRAFTIG BRANN: En skogbrann herjet i det nordlige vindistriktet i California. Video: CNN/AP Vis mer

Kraftig vind

Brannen har spredt seg i et voldsomt tempo som følge av kraftig vind i området. De siste dagene har de opplevd vindkast på opptil 45 meter per sekund. Mandag er vindkastene ventet å være på opptil 22 meter per sekund, ifølge nyhetsbyrået NTB.

I tillegg er det utstedt farevarsel for skogbrann i 43 av Californias 58 fylker.

For å unngå at den kraftige vinden tar med seg gnister fra kraftlinjer og skaper ytterligere branner, har strømleverandøren Pacific Gas & Electric kuttet strømforsyningen til 965 000 kunder. Ytterligere 100 000 strømkunder har mistet strømmen som følge av at kraftlinjer har blitt rammet av vinden.

Totalt er hele 2,7 millioner innbyggere i delstaten uten strøm. Ytterligere én million innbyggere har blitt varslet om at strømforsyningen trolig vil bli kuttet for tredje gang på kort tid, ifølge nyhetsbyrået AP.

BRANN: Tre personer er bekreftet omkommet etter brannene som herjer i Los Angeles. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Dramatisk

Linn Kongsli Hillestad, som har permisjon fra sin jobb i Dagbladet, er for tiden bosatt i Oakland ved storbyen San Francisco. Det er omkring en time unna Kincade-brannen og et kvarter unna den nærmeste skogbrannen.

- Det kjennes veldig dramatisk, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at en venn av henne nylig måtte kjøre gjennom flammer etter å ha blitt overrasket av ild og røyk på tur hjem.

På nåværende tidspunkt omfatter ikke varslet om strømstans Oakland, men dette kan raskt endre seg.

- Det er mange her som er bekymret. Som konsekvens av at strømforsyningene kuttes mister man mobildekning og vannforsyning. I de mest utsatte områdene har innbyggerne vært uten strøm i flere dager.

Det har blitt utstedt en del råd til innbyggerne i delstaten, ifølge Kongsli Hillestad. Blant annet rådes de til å ha ei ukes vannforsyninger i huset, nok mat og full bensintank. Innbyggerne rådes også til å ha vannforsyninger i bilen.

SKOGBRANN: Brannen, som kalles Saddleridge Fire, måler 19 kvadratkilometer og spres med den kraftige vinden, i en fart på 3 kvadratkilometer i timen. Video: CNN. Vis mer

Klimaendringer

Som følge av klimaendringene opplever California hyppigere forekomst av hetebølger og kraftig vind. Kombinasjonen får forskere til å frykte at delstaten vil oppleve verre skogbranner i framtida.

- Vi forventer å se flere og større skogbranner i takt med klimaendringene, sier professor ved University of California til The Guardian.

Kongsli Hillestad synes det er dramatisk å se et samfunn bli rammet av klimaendringer på denne måten.

- Det er veldig spesielt å komme hit fra Norge, og oppleve klimaendringenes konsekvenser på så nært hold. I Norge opplever vi ikke naturkatastrofer i nærheten av dette nivået.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media