Erklærer økonomisk unntakstilstand i California

Stenger offentlige kontorer og gir ansatte fri uten lønn.

UNNTAKSTILSTAND:  Californias guvernør Arnold Schwarzenegger erklærte onsdag formelt økonomisk unntakstilstand. Foto:  REUTERS/Max Whittaker
UNNTAKSTILSTAND: Californias guvernør Arnold Schwarzenegger erklærte onsdag formelt økonomisk unntakstilstand. Foto: REUTERS/Max WhittakerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Californias guvernør Arnold Schwarzenegger erklærte onsdag formelt økonomisk unntakstilstand etter at delstatsforsamlingen ikke ble enige om et budsjett.


Unntakstilstanden betyr at delstatens myndigheter må begynne å utstede gjeldsbrev i stedet for å betale regninger, siden staten mangler 2,8 milliarder dollar i kassa.


For å spare penger har guvernøren bestemt at alle offentlige kontorer skal være stengt tre fredager i måneden, og at 235.000 offentlig ansatte derfor må ta tre dager fri uten lønn.


Schwarzenegger kalte lovgiverne inn igjen til en spesialsesjon for å forsøke å bli enige om hvordan underskuddet på det foreslåtte budsjettet skal dekkes.


Velgerne i California vedtok for noen år siden en lov som påbyr at delstatens budsjetter skal være i balanse, noe som er blitt litt av en tvangstrøye.


Underskuddet på årets budsjett er endt på over 24 milliarder dollar, og lovgiverne har nå 45 dager på seg til å dekke det inn.


Californias økonomiske krise er blitt stadig verre i løpet av 2009 på grunn av boligkrisen og sviktende skatteinngang på grunn av nedgangstidene. Lovgiverne hadde utarbeidet forslag til løsninger i februar, men velgerne avviste nesten alle forslagene i en folkeavstemning i mai.


(NTB)