Erklærer rasområdet som massegrav

Mistet håp om å finne overlevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det gjenstår lite håp om å finne overlevende i den afghanske landsbyen som i fredag ble truffet av et massivt jordskred og ble regelrett jevnet med jorda.

Området skal nå erklæres som massegrav, og det skal derfor avholdes en større gruppebisettelse seinere i dag, lørdag, ifølge BBC.

Ingen er funnet - Folk har jobbet på spreng gjennom gårsdagen for å prøve å sette igang redningsarbeidet, men beklageligvis har det vært uten resultater, sier Aidan O'Leary i FN om arbeidet i Hobo Barik-landsbyen.

I går bekreftet organisasjonen at minst 350 mennesker mistet livet i skredet. Samtidig antar man at det er snakk om så mange som 2700 mennesker som er begravet under jorda.

- Det er det verste jeg har sett, det er helt ufattelig, sa vitne Hefazullah Hefaz i International Organisation for Migration til Dagbladet.
 
- 10 meter gjørme Etter at skredet gikk like før lunsjtid fredag, lokal tid, har folk i landsbyen brukt hendene - og noen få spader - i et desperat forsøk på å grave opp overlevende fra massene.

- Det er snakk om 300 hjem som er begravd under ti meter med gjørme, og med det tempoet redningsarbeidet har gått i, har det rett og slett ikke vært mulig å redde livene til de som ligger der, sier han.

- 4000 mennesker er uten hjem, sier han videre, ifølge BBC.

- Jeg har aldri sett noe lignende før. Folk har evakuert til nærliggende landsbyer fordi det ser ut som resten av fjellet snart vil gi etter. Det er er bare snakk om tid, sier Hefaz til Dagbladet.

Abdul Qadeer Sayad i politiet i Badakshan-provinsen sier at folk har strømmet til fra nærliggende landsbyer i håp om å redde ut folk.

- Så langt er det ikke funnet overlevende, sier han.

Frykter flere skred Samtidig fryktes det at det skal gå ytterligere skred i området, da regnet som forårsaket det første ikke har stoppet.

- Slike ras har en tendens til å komme i flere pulser, avhengig om det fortsetter å regne eller ikke. Det kan ofte ta flere dager før det roer seg, sa geolog og forsker ved Norges Geologiske Undersøkelse (NGU), Lena Rubensdotter, til Dagbladet i går.

- Det er helt grusomt å se. De har vært helt sjanseløse. Slike ras skjer ofte veldig raskt, det er ikke sånn at du kan løpe fra det - med mindre du er halvveis opp en skråning og kan løpe videre oppover, sier hun.

Hobo Barik-landsbyen ligger i et av verdens fattigste områder i et av verdens aller fattigste land, ifølge BBC.

- I andre land kan man kanskje være heldige å overleve inne i huset sitt, til tross for et ras eller skred, men sjansen for å overleve i et hus slik husene gjerne er i Afghanistan, er liten, sier geologen.

JEVNET MED JORDA: Både dyr- og menneskeliv er gått taps i Hobo Barik-landsbyen. Nå forsøker folk fra nærliggende landsbyer å hjelpe til, men det gjenstår lite håp om å finne overlevende ti meter under gjørma. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai/NTB Scanpix
JEVNET MED JORDA: Både dyr- og menneskeliv er gått taps i Hobo Barik-landsbyen. Nå forsøker folk fra nærliggende landsbyer å hjelpe til, men det gjenstår lite håp om å finne overlevende ti meter under gjørma. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai/NTB Scanpix Vis mer
MASSEBEGRAVELSE: Redningsarbeidet er vanskelig, og folk er nødt til å bruke spader, om ikke henda, når de graver etter overlevende. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai/NTB Scanpix
MASSEBEGRAVELSE: Redningsarbeidet er vanskelig, og folk er nødt til å bruke spader, om ikke henda, når de graver etter overlevende. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai/NTB Scanpix Vis mer