Erklærer seg selv som politisk flyktning

Maorien om bord på Jarle Andøys båt anerkjenner ikke myndighetene på New Zealand.

FLYKTNING: Noble fra New Zealand erklærer seg som politisk flyktning i protest mot landet sitt. Han mener landet ikke følger Waitangi 1840-avtalen som git maorier rettigheter. Bildet er fra da Jarle Andhøy, Samuel Massie og resten av mannskapet på Berserk ble beordret til kai i Puerto Williams av chilensk marine. På bildet: Busby Noble . Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FLYKTNING: Noble fra New Zealand erklærer seg som politisk flyktning i protest mot landet sitt. Han mener landet ikke følger Waitangi 1840-avtalen som git maorier rettigheter. Bildet er fra da Jarle Andhøy, Samuel Massie og resten av mannskapet på Berserk ble beordret til kai i Puerto Williams av chilensk marine. På bildet: Busby Noble . Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Busby Noble, Newzealanderen om bord på Jarle Andhøys båt, erklærer seg selv som politisk flyktning fra New Zealand.

- Jeg erklærer at fra og med i dag, så er jeg en politisk flyktning til sjøs, i protest mot mitt lands myndigheter, skriver han i en mail videreformidlet til Dagbladet.

Anerkjenner ikke myndighetene Maori-krigeren som startet ferden til Antarktis som blindpassasjer på Jarle Andhøys båt «Nilaya», går nå ut med sterke ord mot Newzealandske myndigheter, og hvordan maoriene blir behandlet.

- Landet mitt er ikke til salgs, og jeg nekter å anerkjenne myndighetene. I respekt for mine forfedre, mitt land og mitt folk, erklærer jeg herved min avsky til de «besøkende», som har solgt landet mitt under meg, skriver Noble.

POLITISK FLYKTNING: Newzealanderen Noble (i midten) som ble med som blindpassasjer på båten til Jarle Andhøy «Nilaya», erklærer seg som politisk flyktning fra New Zealand i protest mot landets myndigheter. På bildet er Noble, Samuel Massie og Jarle Andhøy på Antarktis. Foto: Privat
POLITISK FLYKTNING: Newzealanderen Noble (i midten) som ble med som blindpassasjer på båten til Jarle Andhøy «Nilaya», erklærer seg som politisk flyktning fra New Zealand i protest mot landets myndigheter. På bildet er Noble, Samuel Massie og Jarle Andhøy på Antarktis. Foto: Privat Vis mer

Han mener dagens politiske situasjon på New Zealand ikke står overens med Waitangi 1840-avtalen, som ble signert av Det britiske kongeriket, og ulike maori-høvdinger i 1840.

- Mine mål er enkle, og det er å sikre fremtidige generasjoner maorier det samme gresset, lufta, vannet og landet som mine forfedre gikk på, skriver Noble videre.

Politisk aktivist Noble skal ha vært en bekjent av afrikanske Leonard Banks, som omkom under ekspedisjonen i fjor. 53-åringen jobbet med å klargjøre «Berserk» før skuta la ut på den fatale ferden i fjor, og jobbet også med den russisk-registrerte båten «Nilaya» før den siste ferden.

Noble omtales som en politisk aktivist fra det venstreorienterte partiet Mana party. Partiet jobber blant annet for maori-folkets rettigheter.

MANNSKAPET: Noble, Jarle Andhøy, Samuel Massie og resten av mannskapet på Berserk, beordret til kai i Puerto Williams av chilensk marine, som de har et godt forhold til. Her fotografert sammen med  en av de lokale kapteinene.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
MANNSKAPET: Noble, Jarle Andhøy, Samuel Massie og resten av mannskapet på Berserk, beordret til kai i Puerto Williams av chilensk marine, som de har et godt forhold til. Her fotografert sammen med en av de lokale kapteinene. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Jarle Andhøy har fått sterk kritikk fra newzealandske myndigheter for ekspedisjonen. Utenriksdepartementet har varslet at de vil vurdere rettslige skritt dersom Andhøy skulle tenkes å returnere til New Zealand.