Erklærer seg som vinner

Angela Merkel leder knepent forann Gerhard Schröder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Valgdagsmålinger i Tyskland tyder på seier for Angela Merkel og det kristeligdemokratiske partiet. Men det ligger ikke an til flertall for høyresiden.

Første kvinne

Ifølge valgdagsmålingene som ble kunngjort da valglokalene stengte klokken søndag, får Kristeligdemokratene rundt 36 prosent av stemmene. Partiet gjør det dermed dårligere enn det meningsmålingene de siste dagene har anslått.

Partileder Angela Merkel blir trolig den første kvinnelige forbundskansleren i Tyskland, men det er ennå uklart om hun får regjere sammen med det liberale partiet Fridemokratene, slik hun ønsker. Ifølge valgdagsmålingene får de to partiene om lag 46 prosent av stemmene.

Vil samtale

Etter målingene erklærte Merkel at hun nå har mandat fra velgerne til å forme en ny koalisjonsregjering. Hun vil ha samtaler med alle partier, utenom ytre venstre, for å komme frem til en løsning på regjeringsspørsmålet.

Et foreløpig resultat fra det tyske valget er ikke ventet før i morgen.

JUBEL: Det brøt ut jubel under valvaken til Kristeligdemokratene i kveld da det ble kjent at partiet leder knepent.
JUBEL: Det brøt ut jubel under valvaken til Kristeligdemokratene i kveld da det ble kjent at partiet leder knepent. Vis mer
KVINNELIG LEDER: Angela Merkel blir trolig den første kvinnelige forbundskansleren i Tyskland.