Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erklærer Sharon permanent ufør

Sharons regjeringstid er formelt over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag erklærte Israels regjering at Sharon er permanent arbeidsudyktig. Dermed er Sharons femårige regjeringsstyre offisielt over, melder AP.

Sharon fikk slag 4. januar og har vært i koma siden.

Ehud Olmert, Sharons høyre hånd, tok umiddelbart over posten som midlertidig statsminister, og har siden vunnet nasjonale valg som leder av sentrumspartiet Kadima. Dermed har han fått ansvaret for å forme en koalisjonsregjering.

Erklæring symbolsk

Dagens erklæring er mest symbolsk, ettersom Olmert allerede har ledet landet siden januar, og siden medisinske eksperter regner med at Sharons helsesituasjon ikke vil endre seg.

Etter israelsk lov kan en midlertidig statsminister bare sitte i 100 dager før en offisiell etterfølger skal innsettes. Denne fristen går ut på fredag, men fordi den jødiske påskefeiringen begynner onsdag, er er avgjørelsen fremskyndet.

Sahron har vært bevisstløs siden slaget. I forrige uke satte kirurger inn en bit av hjerneskallen de i en tidligere operasjon hadde fjernet. Det var Sharons åttende operasjon siden 4. januar.

Ingen endring i tilstanden

PERMANENT UFØR: Regjeringen har offisielt innsatt Ehud Olmert som permanent statsminister, etter erklæringen om at Sharon ikke ville kunne komme tilbake til posten. Foto: AP
PERMANENT UFØR: Regjeringen har offisielt innsatt Ehud Olmert som permanent statsminister, etter erklæringen om at Sharon ikke ville kunne komme tilbake til posten. Foto: AP Vis mer

I går gjorde kirurgene en CT-skanning av statsministeren, men undersøkelsen viste ingen endring i tilstanden, som fortsatt betegnes som alvorlig, men stabil.

Nå diskuterer legene om Sharon skal flyttes til en annen avdeling der han skal overvåkes over lengre tid. Ifølge medisinske eksperter er sjansene for oppvåkning svært små.

Sharon fikk slaget få uker etter at han forlot partiet Likud for å starte sentrumspartiet Kadima. Da hadde Sharon lovet å trekke israelerne ut av Vestbredden, og i tillegg sette Israels grenser innen 2010. Det var ventet at den aldrende politikeren ville få lett vei inn til sin tredje periode som statsminister, og Sharons sykdom etterlot et stort tomrom i israelsk politikk.

Men fremdeles vant hans parti, ledet av Olmert, med knapp margin i nasjonale valg i forrige uke. Politiske analytikere tilskriver suksessen Sharon.

STATSMINISTER: Ehud Olmert er offisielt Israels nye statsminister.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling