Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erklærer unntakstilstand etter sammenstøt med IS-støttespillere på Filippinene

Filippinenes president Rodrigo Duterte har erklært unntakstilstand sør i landet etter sammenstøt mellom sikkerhetsstyrkene og militante som støtter IS.


President Rodrigo Duterte sier unntakstilstanden kan bli vare i et helt år, mens talsmannen hans sier den er begrenset til 60 dager, i tråd med den filippinske grunnloven. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB Scanpix
President Rodrigo Duterte sier unntakstilstanden kan bli vare i et helt år, mens talsmannen hans sier den er begrenset til 60 dager, i tråd med den filippinske grunnloven. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentenes talsmann kunngjorde avgjørelsen på en pressekonferanse i Moskva, der Duterte for tiden er på offisielt besøk. Unntakstilstanden omfatter hele Mindanao, en region sør i landet med 20 millioner innbyggere. Mindanao utgjør omtrent en tredel av Filippinene.

- Enheter fra IS okkuperer en provins, det er sammenstøt, og en militæroperasjon pågår fortsatt, sa Duterte på begynnelsen av møtet med sin russiske kollega Vladimir Putin.

Sammenstøt

Kunngjøringen fra Duterte kommer etter at sikkerhetsstyrkene tirsdag kjempet mot titalls væpnede menn med IS-tilknytning i byen Marawi, rundt 80 mil sør for Filippinenes hovedstad Manila. Bilder som er delt på sosiale medier, viser væpnede menn som går i Marawis gater og planter flagg som ligner det svarte IS-flagget.

Forsvarsminister Delfin Lorenzana sier en politimann og to soldater ble drept i sammenstøt som oppsto etter en razzia mot et hus der de trodde en leder for opprørsgruppen Abu Sayyaf oppholdt seg.

Gruppen, som har erklært troskap til ekstremistgruppen IS, har de siste tiårene bortført hundretalls filippinere og utlendinger og krevd løsepenger. I 2015 ble nordmannen Kjartan Sekkingstad bortført av gruppen. To canadiere som ble tatt samtidig ble senere drept av kidnapperne. Sekkingstad ble sluppet fri i september 2016. USA regner Abu Sayyaf som en terrororganisasjon.

Kan vare lenge

Talsmann Ernesto Abella sier unntakstilstanden vil vare i 60 dager, i tråd med grunnlovens begrensninger. Duterte selv sa i en video onsdag at unntakslovene kan vare i et helt år og sier situasjonen kommer til å ligne Ferdinand Marcos' eneveldige styre på 1970- og 1980-tallet. Den politiske arven gjør at bruken av unntakslover er et følsomt tema i landet.

Duterte, som har blitt kjent for sin rå kamp mot narkotika, har flere ganger sagt at han er forberedt på å erklære unntakstilstand i hele landet. men foreløpig gjelder vedtaket altså kun Mindanao.

SAMMENLIGNER SEG SELV MED HITLER: Den Filippinske presidenten sjokkerer igjen. Video: Reuters Vis mer
Hele Norges coronakart