VALGVINNER: Ungarns statsminister, Viktor Orbán, som leder en sentrum-høyrekoalisjon, erklærte søndag kveld at han hadde vunnet helgens valg. Foto: EPA/Laszlo Beliczay HUNGARY OUT
VALGVINNER: Ungarns statsminister, Viktor Orbán, som leder en sentrum-høyrekoalisjon, erklærte søndag kveld at han hadde vunnet helgens valg. Foto: EPA/Laszlo Beliczay HUNGARY OUTVis mer

Erklærer valgseier i Ungarn

Statsminister Viktor Orbán erklærer søndag kveld at partiet Fidesz har vunnet valget i Ungarn, mens det høyreradikale partiet Jobbik øker sin andel av stemmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Orbán, som nå går mot gjenvalg som statsminister i Ungarn, sier at valget viser at Ungarn er den mest forente nasjonen i Europa, melder Reuters.

- Vi kan si med absolutt sikkerhet at vi vant, sa Orbán til jublende tilhengere i Budapest.

Orbán mener videre at resultatet er en bekreftelse på at regjeringens politikk for å skaffe flere arbeidsplasser, støtte familier og å kjempe for nasjonal suverenitet.

- Velgerne har bekreftet at Ungarns plass er i EU, men bare hvis det har en sterk nasjonal regjering, sa statsministeren videre.

Da 89 prosent av stemmene var telt hadde høyrepartiet Fidesz fått 44,8 prosent av stemmene, godt foran den venstreorienterte opposisjonsalliansen som foreløpig hadde 25,5 prosent.

Høyreradikale med framgang Dermed har Fidesz gjentatt triumfen i valget i landet. Det er likevel fortsatt uklart hvorvidt seieren er stor nok til å beholde partiets to tredjedels flertall i parlamentet. De nyeste tallene indikerer at partiet kan komme til å mangle ett sete for å oppnå dette flertallet.

Det høyreekstreme partiet Jobbik får 21 prosent av stemmene mot 16,7 prosent i valget i 2010, ifølge foreløpige resultater.

- Vi klarte ikke å oppnå et gjennombrudd i individuelle mandater slik vi ønsket, men vi fikk over 20 prosent, som mange ikke hadde trodd, sa partileder Gabor Vona på en pressekonferanse.

- I forkant av valget til Europaparlamentet er det viktig å gjøre det klart at i dag er Jobbik det sterkeste nasjonale radikale partiet i EU, sa Vona videre.

Ungarns sterke mann Valgets store seierherre, Viktor Orbán, omtales både som despot og som landets redningsmann. Han oppfordret folk til å bruke stemmeretten og påpekte at det legger til rette for en sterkere regjeringsmakt. Sammen med partiet Fidesz har han styrt med over to tredels flertall i nasjonalforsamlingen siden forrige valg i 2010.

Noen velgere mener statsministeren er i ferd med å få for mye makt. Ifølge kritikerne har Orbán brukt sitt mandat til å tøyle demokratiske prosesser og medienes uavhengighet.

- Vi hadde en regimeendring i 1989. Vi ønsker oss ikke tilbake til ettpartisystemet. Men disse siste fire årene har lignet veldig på dette, sa Agota Guzky, som er innbygger i byen Veresegyhaz.

Reformer Orbán har brukt partiets sterke posisjon i nasjonalforsamlingen til å få gjennom kontroversielle reformer, tross kritikk fra EU, som Ungarn ble en del av i 2004. Blant annet har han fått gjennomført konstitusjonelle endringer som strammer grepet om statlige medier, og som har redusert makten til den konstitusjonelle domstolen, nøkkelkontrolløren av lovgivende aktivitet.

Statsministeren har også hatt flere konflikter med utenlandske investorer om ileggelsen av store skatter på bankene, teleselskaper og energiselskap, som alle hovedsakelig er utenlandskeide. Han har også økt den statlige kontrollen over energisektoren i landet.

Likevel populær Likevel er Orbán populær blant mange velgere for å ha stabilisert statsøkonomien og redusert inntektsskatten for privatpersoner i tillegg til husstanders utgifter til elektrisitet og gass. Statsministeren mener han har æren for at arbeidsledigheten i landet har gått ned med 3 prosentpoeng i løpet av hans periode, til 8,6 prosent i februar.

Dette blir imidlertid avvist av kritikere, som hevder at tallene har blitt trikset med. Regjeringen hevder også at Ungarn har opplevd økonomisk vekst på 1,2 prosent i 2013, en oppgang for første gang siden finanskrisen i 2008. Hans motstandere mener derimot at veksten skyldes bedre økonomiske tider i Tyskland, som er Ungarns største eksportmarked.

(NTB)