Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erklærer zikaviruset for en potensiell global krise

Verdens helseorganisasjon.

 EKSPLOSIV SPREDNING:  En helsearbeider sprayer et myggdrepende middel for å få bukt med den eksplosive spredningen av zikaviruset i Sør-Amerika. Foto: NTB Scanpix
EKSPLOSIV SPREDNING: En helsearbeider sprayer et myggdrepende middel for å få bukt med den eksplosive spredningen av zikaviruset i Sør-Amerika. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærer at den eksplosive spredningen av zikaviruset kan bli en global krise.

De mener zikaviruset utgjør en global helserisiko som krever en umiddelbar og samlet respons.

I forrige uke advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at det myggbårne viruset, som mistenkes for å ha forårsaket en sterk økning av alvorlige fosterskader hos gravide, sprer seg «eksplosivt» i Amerika.

Det fins ingen vaksine mot viruset, som overføres med mygg og som vanligvis gir milde symptomer som feber og utslett.

Forårsakes av mygg Zikafeber forårsakes av et virus som overføres via mygg. I rundt 80 prosent av tilfellene skaper viruset milde symptomer som lav feber, øyebetennelse, kløe og hodepine, og en av fire som smittes opplever ingen plager i det hele tatt, ifølge WHO. Men flere lands helsemyndigheter mener at viruset kan føre til mikrokefali hos nyfødte barn hvis gravide kvinner smittes. 

Den nevrologiske lidelsen mikrokefali fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet. Tilstanden vil føre til nedsatt hjernefunksjon og intelligens. Et betydelig antall av dem som blir født med diagnosen dør unge.

Sist gang WHO slo en lignende alarm, var under Ebola-utbruddet i 2014 i Vest-Afrika som kostet mer enn 11 000 mennesker livet.

Beroliget nordmenn Joakim Øvrebø fra Folkehelseinstituttets avdeling for virologi kunne i forrige uke berolige nordmenn i Norge som ikke reiser til områdene der viruset har blitt påvist.

- Det er ingen grunn til at viruset kan spre seg i Norge med det første. Det er kun gravide kvinner som må holde seg unna Sør- og Mellom-Amerika hvor tilfeller av Zika har blitt påvist, sir Øvrebø.

Forrige gang WHO advarte mot spredningsfare grunnet virus var under Ebola-utbruddet i 2014 som tok livet av mer enn 11 000 mennesker. Men Øvrebø forteller at ebola er farligere for enkeltpersonen når man først blir smittet enn det zika er.

- Zikaviruset er ikke dødelig, og det er ikke rapportert noen dødsfall. Men viruset kan skade hjernen til fosteret hos gravide kvinner og det er alvorlig.

Slo alarm i desember Det var i desember at brasilianske helsemyndigheter slo full alarm, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet er født med mikrokefali. Landets helsemyndigheter mener det høye antallet tilfeller kan knyttes til zikafeber som smittes via mygg. 

Zikaviruset er allerede registrert i 21 land i Sør- og Nord-Amerika og Karibia, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). 

I midten av desember gikk det norske folkehelseinstituttet (FHI) ut med en advarsel og ba gravide ta forholdsregler før reise til utbruddsområdene i Sør-Amerika.

image: Erklærer zikaviruset for en potensiell global krise