Erklæring mot klasebomber vedtatt

46 land vil forby bruk, produksjon og salg av våpnene. Polen, Romania og Japan vedtok ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Representanter for 46 av de 49 landene samlet i Oslo skal ha vedtatt forslaget.

Ifølge statssekretær i Utenriksdepartementet Raymond Johansen vedtok ikke Polen, Romania og Japan forslaget som lå på bordet, skriver nyhetsbyrået AP.

Erklæringen sier at landene ønsker en juridisk avtale som «forbyr bruken, produksjonen, salg og lagring av de klasevåpnene som skaper uakseptabel skade på sivile».

- Dette kunne ikke ha vært mer vellykket, sier Per Nergaard, sjef for mineenheten i Norsk Folkehjelp i en pressemelding.

Klasebomber hvert år mange sivile liv i tidliger konfliktområder, fordi de har et høyt antall blindgjengere som ikke detonerer når våpenet brukes.

USA, Kina og Russland har tidligere avvist et forbud mot landminer og har avvist Norges initiativ til en avtale mot klasebomber.

- Dette vedtaket er ikke bindene. Det er ikke et juridisk dokument. Men det er en erklæring om politisk vilje, sier direktør for Human Rights Watch (HRW) Arms Division Steve Goose.

- Starten på viktig prosess

FORBUD? Innen utgangen av 2008 kan de 46 landene ha lykkes i å komme til enighet om et forbud mot mange av typene klasevåpen i verden. Klasebomber ble brukt av begge sider i krigen i Sør-Libanon sommeren 2006. Over inspiseres klasebomber sluppet fra israleske fly over Sør-Libanon. Foto: Scanpix
FORBUD? Innen utgangen av 2008 kan de 46 landene ha lykkes i å komme til enighet om et forbud mot mange av typene klasevåpen i verden. Klasebomber ble brukt av begge sider i krigen i Sør-Libanon sommeren 2006. Over inspiseres klasebomber sluppet fra israleske fly over Sør-Libanon. Foto: Scanpix Vis mer

- Norsk Folkehjelp applauderer Stoltenberg-regjeringen for dette modige internasjonale initiativet. Det er tøft å gå foran, men Norge går ikke lenger alene. Dette er starten på en viktig prosess, som kommer til å gjøre livet tryggere for mennesker i hele verden, sier Nergaard.