USA:

Erklært død - gispet etter luft

Ansatte i begravelsesbyrået merket at det antatte liket pustet og slo alarm.

GA BOT: Myndighetene i Iowa har ilagt et pleiehjem bot på 10 000 dollar. Foto: AP Photo/Charlie Neibergall
GA BOT: Myndighetene i Iowa har ilagt et pleiehjem bot på 10 000 dollar. Foto: AP Photo/Charlie Neibergall Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Den 66 år gamle, levende kvinnen var pasient på Glen Oaks Alzheimer's Special Care Center i Ankeny utenfor Des Moines i Iowa da hun 3. januar ble erklært død av ansatte.

Deretter transporterte de henne i en likpose til et begravelsesbyrå.

Nå er pleiehjemmet ilagt en bot på 10 000 dollar (om lag 100 000 kroner), melder Des Moines Register.

Inspeksjonsmyndighetene i Iowa sendte onsdag inn en rapport om hendelsen, som avisa har fått tilgang til.

Demens

66-åringen led av demens, angst og depresjon og hadde flyttet inn på pleiehjemmet 28. desember.

BEKLAGER: Ledelsen ved pleiehjemmet Glen Oaks forsikrer at deres ansatte har fått opplæring i å gi god omsorg ved livets slutt. Foto: Google maps
BEKLAGER: Ledelsen ved pleiehjemmet Glen Oaks forsikrer at deres ansatte har fått opplæring i å gi god omsorg ved livets slutt. Foto: Google maps Vis mer

En medarbeider ved pleiehjemmet, som hadde jobbet et 12-timersskift, forteller til granskerne at hun varslet en sykepleier om at kvinnen ikke pustet og ikke hadde puls.

Sykepleieren, som også hadde tatt seg av kvinnen siden hun kom til pleiehjemmet, fant heller ingen puls eller pust. Ifølge rapporten skal hun ha undersøkt 66-åringen i fem minutter før hun konkluderte med at kvinnen var død.

FEIL: En eldre mann var i ferd med å bli fraktet til likhuset - så oppdaget de feilen. Video: AP Vis mer

Ringte nødtelefon

Over halvannen time seinere la begravelsesagenten kvinnen i en likpose, og lukket den.

Først da kvinnen ble undersøkt hos begravelsesbyrået, ble det oppdaget at kvinnens bryst beveget seg. Hun skal ha gispet etter luft.

Da var det gått to og en halv time etter at sykepleieren først mente at den 66 år gamle kvinnen var død.

Begravelsesagentene ringte nødtelefonen, og kvinnen ble fraktet i ambulanse til Mercy West Lakes Hospital.

Etter et opphold der ble kvinnen fraktet tilbake til pleiehjemmet. Der døde hun to dager seinere med familien rundt seg, ifølge rapporten.

Myndighetene i Department of inspections and appeals konkluderer med at Glen Oaks Alzheimer's Special Care Center «mislyktes med å gi tilstrekkelige instruksjoner for å sikre at pasienten fikk passende pleie og tjenester»

Bot i fjor

Hjemmets administrerende direktør Lisa Eastman forsikrer at de er føler seg forpliktet til å gi beboerne god omsorg ved livets slutt.

- Alle våre ansatte gjennomfører regelmessig opplæring slik at de best mulig kan gi god omsorg og støtte ved beboernes død, sier hun i en uttalelse.

Hun sier også at pleiehjemmet har vært i tett kontakt med kvinnens familie.

I februar i fjor ble imidlertid stedet bøtelagt med 500 dollar (om lag 5000 kroner) for ikke å gjennomføre en obligatorisk bakgrunnssjekk av sine ansatte. Granskingen viste også at fem medarbeidere ikke hadde fått den nødvendige opplæringen for å jobbe med pasienter med demens.

Politiet i Ankeny opplyser imidlertid til Des Moines Register at de ikke har noen planer om å straffeforfølge noen ytterligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer