Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjelden tiger

Erklært utryddet - flere skal likevel ha sett den tasmanske tigeren

Den tasmanske tigeren ble erklært utryddet i 1936. Likevel rapporterer flere personer at de har sett dyret de siste åra, ifølge nye dokumenter fra australske myndigheter.

UTRYDDET?: Den tasmanske tigeren (Thylacinus cynocephalus) har vært utryddet i over 80 år, men mange mener likevel de har sett dyret nylig. Dette utstoppede eksemplaret er utstilt i Australian Museum i Sydney. Bildet er fra mai 2002. Foto: Torsten Blackwood / AFP PHOTO / NTB Scanpix
UTRYDDET?: Den tasmanske tigeren (Thylacinus cynocephalus) har vært utryddet i over 80 år, men mange mener likevel de har sett dyret nylig. Dette utstoppede eksemplaret er utstilt i Australian Museum i Sydney. Bildet er fra mai 2002. Foto: Torsten Blackwood / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer

Den tasmanske tigeren har nær mytisk status på den australske øya Tasmania utenfor kontinentets sørkyst.

Det stripete pungdyret ble utryddet for over 80 år siden, da det siste kjente individet døde i fangenskap i 1936. Den tasmanske tigeren var et rovdyr på toppen av næringskjeden, som liknet en krysning mellom ulv, rev og katt - men ulikt disse hadde den også en pung til avkommet, slik kenguruen har. Derfor har den også navnet pungulv på norsk.

Nå kan arten likevel være i live.

Åtte personer har rapportert til australske myndigheter at de har sett den tasmanske tigeren de siste tre åra, skriver CNN.

Det er Tasmanias departement for primærindustri, parker, vann og miljø (DPIPWE), som har offentliggjort oversikten over gangene dyret er sett.

PUNGULVER: To tasmanske tigre i fangenskap, før dyret ble erklært utdødd. Foto: University of Melbourne / AFP PHOTO / NTB Scanpix
PUNGULVER: To tasmanske tigre i fangenskap, før dyret ble erklært utdødd. Foto: University of Melbourne / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer

Ikke første gang

Folk hevder å ha sett den tasmanske tigeren flere ganger de siste 80 åra, uten at det har dukket opp noen sikre bevis. I 2017 satte James Cook-universitetet i gang en statsfinansiert leteaksjon etter dyret - den gang ble det rapportert om flere observasjoner i Queensland på Australias fastland.

- De som sier de faktisk har sett dyret, beskriver det svært detaljert, så det er vanskelig å fortelle dem at de har sett noe annet, sa Sandra Abell, forskeren ved universitetet som ledet studien, til The Guardian.

SJELDENT FUNN: Den blå øgla med røde øyne finnes bare på Caymanøyene, og forskere tror den snart blir utryddet. Video: Great Big Story Vis mer

- Aldri sett liknende dyr

I den nye rapporten er også flere av observasjonene veldig detaljerte. To turister fra Vest-Australia stoppet bilen da et dyr gikk sakte over veien foran dem:

«Dyret hadde en stiv og fast hale, tykk ved haleroten. Det hadde striper nedover ryggen. Det var på størrelse med en stor Kelpie (større enn en rev, mindre enn en tysk gjeterhund). [Turistene] er 100 prosent sikre på at dyret var en Thylacine (artsnavnet, jour.anm.)».

I en annen detaljert beskrivelse, fra februar 2018, reflekterer personen som så den:

- Jeg er vant til å komme over de fleste dyr når jeg har arbeidet på gårder, og jeg har aldri sett et dyr som er i nærheten av det jeg så i Tasmania den dagen.

Drept av kolonister

Den tasmanske tigeren har blitt et ikonisk symbol for Tasmania, hvor europeiske kolonister utlyste skuddpremier på rovdyret, som truet saueflokkene. Flere tusen individer ble drept for å angripe sau.

Utenfor Australia er kanskje dyret mest kjent som et symbol på artsutryddelsen og menneskers påvirkning på naturen rundt seg, sammen med andre arter som er utryddet i moderne tid, som dodoen og geirfuglen.

PÅ SVARTEBØRSEN: Det sjeldne havdyret vaquita er nesten utryddet. Dette er en sniktitt på en dokumentar fra CNN. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media