FORSVARER 15-ÅRINGEN: Advokatene Marianne Darre-Næss og Cecilie Nakstad. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSVARER 15-ÅRINGEN: Advokatene Marianne Darre-Næss og Cecilie Nakstad. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Erklærte seg delvis skyldig i drapet på Anna (30)

Rettssaken mot 15-åringen som drepte barnevernsarbeideren starter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 15 år gamle jenta som har innrømmet at hun drepte Anna Kristin Gillebo Backlund på barneversinstitusjonen Små Enheter i Asker 28. oktober i fjor, møter i dag i Asker opg Bærum tingrett, tiltalt for overlagt drap under særdeles skjærpende omstendigheter.

Aktor Erik Førde leste opp den alvorlige tiltalen mot jenta i retten nå i morges.

15-åringen erklærte seg delvis skyldig. Hun erkjenner å ha drept Backlund, men bestrider at det var etter forutgående planlegging, altså med overlegg.

Hun erklærte seg også skyldig i to tilfeller av vold mot offentlig tjenestemann etter at hun ble arrestert for drapet.

- Det er ingen uenighet på hvordan dette har skjedd. Uenigheten går på om dette var med overlegg, sier statsadvokat Erik Førde i retten.

- De særdeles skjerpende omstendigheter dreier seg om hvordan drapet er begått, sier Førde.

Lukkede dører Påtalemyndigheten har tatt forbehold om at de kan nedlegge påstand om forvaring. Ingen under 18 år er tidligere dømt til forvaring i Norge.

- Dette er en sak uten bevismessige spørsmål. Det er enighet mellom forsvarer og påtalemyndighet. Det vanskelige gjelder spørsmålet om reaksjon. Hva er riktig reaksjon for en 15-åring som har begått disse handlingene?, sier Førde.

Beslutningen om det legges ned påstand om forvaring eller ikke, vil tas av påtalemyndigheten når hele bevisførselen er over.

- Det som også er viktig å ha med seg er at hun har vært plassert i institusjon siden 2012 etter en alvorlig episode hjemme hos sin far, sier Førde.

Rettssaken vil vare i to uker.

DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund (bildet) ble drept på behandlingssenteret Små Enheter i Vollen natt til 28. oktober i fjor. Hun ble drept av 15-åringen hun passet på. Foto: Privat
DREPT: Anna Kristin Gillebo Backlund (bildet) ble drept på behandlingssenteret Små Enheter i Vollen natt til 28. oktober i fjor. Hun ble drept av 15-åringen hun passet på. Foto: Privat Vis mer

Dommerne i saken har allerede avsagt en kjennelse om at saken skal gå for lukkede dører, begrunnet med bestemmelsene i FNs barnekonvensjon. Pressen og andre tilhørere følger saken fra et siderom med videooverføring. Det er også nedlagt forbud mot å gjengi den tiltalte 15-åringens forklaring.

Flere voldsepisoder 15-åringen har, sin unge alder til tross, vært involvert i flere alvorlige voldsepisoder.

Før hun kom til barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker, levde hun under et strengt sikkerhetsregime på skjermet avdeling ved den psykiatriske institusjonen Bjerketun på Tanum.

I april ble siktelsen mot 15-åringen utvidet til også å inkludere vold mot offentlig tjenestemann, går det fram i en fengslingskjennelse. Bakgrunnen skal være at hun skallet ned en politibetjent. 

På vei fra retten etter et fengslingsmøte i desember skal 15 åringen også ha forsøkt å få tak i våpenet til en politikvinne. En politimann som kom bak fikk avverget situasjonen og lagt 15-åringen i bakken.

AKTOR: Statsadvokat Erik Førde
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AKTOR: Statsadvokat Erik Førde Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer