Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erklærte seg ikke skyldig i millionbedrageri

Rettssaken mot det tidligere samboerparet bak TA invest startet i dag.

TILTALT: Samboerparet Eva-Karin Haugen og Per Sten Andersen. Foto: PRIVAT
TILTALT: Samboerparet Eva-Karin Haugen og Per Sten Andersen. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har brukt nesten fem år på etterforskningen i den store saken der Per Sten Andersen (74) og Eva-Karin Haugen (55) står tiltalt for grove bedragerier gjennom aksjespareklubben TA Invest.

I dag startet saken i Oslo tingrett, der de to står under tiltale for brudd på bokføringsloven, straffeloven , verdipapirloven og straffeloven.

- Tiltalen bygger på at de har forledet investorer ved å fortelle om en avkastning som ikke var reell, sier aktor Christian Stenberg til retten.

Store midler er trolig på avveie etter at flere hundre aksjesparere investerte sparepengene sine og pansatte hus for å finansiere innskuddene sine i spareklubben.

- Det er i dag vanskelig å fastslå hvor mye paret har forsynt seg av de investerte midlene og hvor mye investorene har tapt, sier Stenberg.

Det daværende samboerparet rapporterte om overskudd til medlemmene i 150 måneder, før de informerte om en nedgang i 2008, samtidig som finanskrisen herjet med børsene verden rundt..

Nekter straffeskyld Paret nekter straffskyld for bedrageri, men Andersen sa seg skyldig på flere punkter vedrørende den svært mangelfulle regnskapsføringen han står tiltalt for.

- Det er en stor sak, i alle fall den største saken om investeringsbedrageri som jeg har jobbet med. Vi har satt av åtte uker i Oslo tingrett. Vi har stevnet 55 vitner og forsvarerne har stevnet om lag 10 vitner. I saken har vi i alt 239 fornærmede, sier politiadvokat Christian Stenberg til Dagbladet.

Det tidligere samboerparet er tiltalt for å ha forledet de mange investorene til å investere til sammen 340 millioner kroner ved å gi inntrykk av at virksomheten hadde en avkastning som gjennomgående viste positiv utvikling.

530 millioner var 340 De skal på et tidspunkt ha forespeilet sine medlemmer at de hadde en pengebeholdning og verdier i eiendommer på hele 530 millioner
kroner.

I alt var det snakk om 80 til 90 faste eiendommer. Advokat Arne Gunnar Aas i advokatfirmaet Hjort sier på vegne av sin klient Per Sten Andersen at han ikke erkjenner straffskyld i det sentrale spørsmålet om investeringsbedrageri.

- Han var ikke klar over at medlemmenes penger var disponert på en annen måte enn det som var forutsatt i aksjespareklubben. For øvrig er det et faktum at det ikke ble ført regnskaper i vanlig forstand.

Det er et spørsmål om det var en plikt til å føre regnskap i en aksjespareklubb som det her er tale om, sier Arne Gunnar Aas.

Eva-Karin Haugen forsvares av advokatene Marianne Darre- Næss og Stian Mæland i Matrix advokater.

- Hun erkjenner ikke straffskyld, men er klar på at hun har forvaltet klubben på beste måte. Hun har ikke hatt bedragersk hensikt. For øvrig er hun godt forberedt til å møte i Oslo tingrett for å forsvare seg, sier advokat Stian Mæland til Dagbladet.

Aktoratet i saken mener at de unnlot å opplyse om at den reelle verdiøkningen på forvaltningskapitalen ikke samsvarte med informasjonen investorene fikk.
- Privat forbruk Kapitalen skal etter hvert ha blitt betydelig mindre enn oppgitt i meddelelser til medlemmene i TA Invest. I den omfattende tiltalebeslutningen står det at investeringene fra medlemmene i hovedsak gikk til å betale enkeltinvestorers innskudd og ikke reelle gevinster. I tillegg skal investeringer ha gått til å finansiere de tiltaltes eget private forbruk og eiendomskjøp for om lag 11 millioner kroner.

Investeringsbedrageriene skal ha foregått i en periode fra 2004 til 2009. Flere medlemmer av TA Invest skal hver for seg ha investert fra noen hundre tusen kroner og opp til flere millioner kroner. For mange er dette gjort med pant i egne eiendommer. De fleste medlemmene var fra Tønsberg, Nøtterøy og Sandefjord. TA Invest ble startet opp i 1996 og ble slått konkurs i 2009.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!