Erklærte seg ikke skyldig i voldtekt

Rettssaken mot de fem tiltalte i Alvdal-saken er i gang.

RETTSSAKEN I GANG: Like før klokka 09.00 i dag satte dommer Tom Urdahl retten. Første dag går til å gå gjennom den svært alvorlige tiltalen, aktoratet innledningsforedrag og den tidligere samboerens forklaring.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
RETTSSAKEN I GANG: Like før klokka 09.00 i dag satte dommer Tom Urdahl retten. Første dag går til å gå gjennom den svært alvorlige tiltalen, aktoratet innledningsforedrag og den tidligere samboerens forklaring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): Klokka 08.57 ble retten i Nord-Østerdal tingrett satt. To kvinner og tre menn er tiltalt for overgrep og medvirkning til dette mot to søskenpar. En mor (46) og en tidligere samboer (64) risikerer forvaring. I tillegg er et foreldrepar (46) og en venn (63) tiltalt. Overgrepene skal ha skjedd i tidsrommet høsten 2003 til 2007.

De fem tiltalte ankom rettssalen cirka ti minutter før rettsstart. De hilste på sine forsvarere og aktoratet. De forholdt seg rolig og så mye ned. Cirka 30 pressefolk er til stede i den lille salen, samt en rekke politivakter og flere politifolk i sivil som skal følge saken.

Fire av de tiltalte oppga at de er uføretrygdet, mens ei tiltalt oppga å ha vært hjemmeværende. Tidligere har flere jobbet som gårdbrukere og en er en pensjonert lærer.

- Ikke skyldig Cirka 09.10 startet statsadvokat Iris Storås å lese opp tiltalen mot de fem tiltalte. De fem må stå oppreist mens de svarer skyldig, ikke skyldig eller delvis skyldig på de 11 tiltalepunktene.

Moren (46) og hennes tidligere samboeren (46) og foreldreparet (46) erklærte seg ikke skyldig for voldtekt eller medvirkning til dette.

- Nei, sa de to tiltalte på spørsmål fra dommeren om de sa skyldige.

De to hovedtiltalte erklærte seg delvis skyldig for et overgrep mot kvinnens (46) sønn.

Naboen sa skyldig Naboen og vennen (63), som er tiltalt for medvirkning ved minst en anledning, erklærte seg skyldig.

Ifølge tiltalen skal han ha vært til stede under overgrepene og ikke gjort noe for å hindre dem. Han erklærte seg skyldig i dette, og også i å ha kommet med oppmuntrende tilrop.

Moren (46) sa seg ikke skyldig i å ha filmet og/eller fotografert seksuelle overgrep mot barna. Hun erklærte seg heller ikke skyldig i å ha filmet eller fotografert overgrep.

Faren (46) sa seg ikke skyldig i å ha fotografert eller filmet overgrepene.
Den hovedtiltalte moren (46) sa seg ikke skyldig i å ha oppbevart en videofilm som viste seksuelle overgrep mot sin datter.

Stefaren sa seg delvis skyldig i å ha filmet og/eller fotografert seksuelle overgrep mot den hovedtiltalte morens (46) barn i perioden 2003 til 2007.

Statsadvokat Iris Storås la til slutt ned forbehold om forvaring for de to hovedtiltalte - moren (46) og hennes tidligere samboer (64).