HUNDESØK: Politiet brukte hunder i letingen etter spor ved  garasjeanlegget på Skøyen i Oslo, der 43 år gamle Vegard Bjerck år gammel mann tidligere på dagen ble funnet død etter at han skal ha blitt knivstukket 11 ganger. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
HUNDESØK: Politiet brukte hunder i letingen etter spor ved garasjeanlegget på Skøyen i Oslo, der 43 år gamle Vegard Bjerck år gammel mann tidligere på dagen ble funnet død etter at han skal ha blitt knivstukket 11 ganger. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Erklærte seg «ikke skyldig»

I dag startet rettssaken mot 44-åringen som var nabo med drapsofferet Vegard Bjerck .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet): 44-åringen som står tiltalte for drapet på Vegard Bjerck 18. desember 2008 erklærte seg «ikke skyldig» i påstanden om å ha forvoldt en annens død, etter straffelovens § 233. For drapet risikerer han opptil åtte års fengsel.

De to var naboer på Skøyen i Oslo da Bjerck ble drept i 2008.

Ripet biler 44-åringen erklærte seg derimot skyldig i påstanden om å at han har ripet opp en bil i garasjeanlegget, der Bjerck ble funnet drept. For skadeverket risikerer han bøter eller fengsel inntil ett år.

Hans forklaring på dette har vært at han var sint over at bileiere plasserte bilene sine slik at det ble vanskelig å parkere i garasjen.

Påtalemyndigheten mener den drapstiltalte 44-åringen drepte 43 år gamle Vegard Bjerck i et garasjeanlegg på Skøyen i Oslo 18. desember 2008, etter at Bjerck tok 44-åringen på fersken mens han ripet opp en bil.

Tiltalte har vært inn og ut av varetekt siden Bjerck ble drept 18. desember 2008. Deretter ble han pågrept igjen 15. juni 2009, men løslatt av politiet 30. juni 2009. I år ble han igjen pågrepet 21. mars og deretter løslatt 18. mai.

Statsadvokat Svein Holden startet med å presentere de fire hovedbevisene aktoratet vil føre mot 44-åringen.

Skadeverk Flere av bilene i garasjen på Skøyen ble ripet opp de siste årene. For å finne en gjerningsmann plantet politiet en bil i garasjen utstyrt med kameraer. Disse fanget opp den tiltalte da han ripet den opp 20. mars.

- Vi mener tiltalte begikk skadeverk på en eller flere biler i garasjen 18. desember, ble oppdaget av Vegard Bjerk og drepte ham som en følge av det, sier Holden i retten.

Alibi og eposter Videre mener aktor at 44-åringen mangler alibi for drapstidspunktet. Det er registrert at 44-åringen sendte en chattemelding fra sin laptop hjemme både klokka 16:03,48 og en epost klokka 16:16,27.

- Mellom dette er det 11 minutter og 22 sekunder, konstaterer Holden og mener dette var nok til å gå ned i garasjen, drepe Bjørck og komme tilbake til datamaskinen.

Men det er også registrert aktivitet på epostkontoen i dette tidsrommet på 11 minutter og 22 sekunder. Dette gjelder seks eposter, der fire eposter var jobbrelaterte. Det er knyttet usikkerhet til om det var 44-åringens epostprogram som selv har åpnet og lukket epostene, eller om det var 44-åringen som selv åpnet og lukket dem.

- Det vil være et sentralt spørsmål for domstolen om disse som er åpnet av en bruker, altså om tiltalte gikk inn og åpnet dette mens han satt der, eller om det er maskinen som har åpnet dem, sier Holden.

Usikker Felles for de fire epostene er at de inneholder ordet «flash».

Under utspørringen i retten i dag er 44-åringen klar på at han er usikker på dette, ettersom han ikke har klart for seg akkurat hvilke eposter han åpnet drapsdagen i 2008. Han mener epostene er jobbrelaterte til et langsiktig prosjekt han drev med. Hvorfor han kan ha åpnet akkurat disse fire epostene, av over 7 000 som omhandlet det samme temaet, mener han skyldes at han kan ha søkt dem opp i epostboksen.

- Jeg kan også være uskyldig selv om det er maskinen som har åpnet dem, understreket han.

Han har også selv gjennomgått innholdet.

- Jeg har sett på innholdet i epostene. Det er i alle fall fire av dem som har en sammenheng med det jeg holdt på med. De to andre er eposter som ikke var direkte knyttet til det jeg holdt på med. De var en del av en intern mailingliste. Dette var en mailingsliste der man kunne poste ting som ikke var faglig relatert, forklarer han.

Fruktkniv Et av aktor Svein Holdens hovedbevis i drapssaken, er en fruktkniv som ble funnet hjemme hos den tiltalte 44-åringen.

Holden mener dette er et viktig bevis. Tyske krimteknikere har undersøkt kniven og konkludert med at kniven ble brukt og hadde spor som samsvarte med et av ribbeina til Bjerck.

Dette bestrides derimot av professor Per Holck, som skal forklare seg i dag.

- Vi har to innvendinger mot dette beviset fra statsadvokaten. Det ene er at kniven er rundt 8 centimenter, mens minst ett av stikkene er 11 centimeter dypt, sier forsvarer Knut Lindboe.

I tillegg var det et halvt år mellom drapet og tidspunktet for beslag av kniven.

- Den har vært brukt i mellomtiden. Metoden politiet har brukt er «ukjent». Dette er ikke DNA, fingeravtrykk eller en kjent metode, sier forsvareren videre. Forsvaret vil legge fram to rapporter de mener slår beina under politiets teori om drapet.

Politihund markerte oppgang Bortsett fra fruktkniven, skal også en politihund være sentral. Kort tid etter at Bjerck ble funnet død skal den ha markert for spor utenfor oppgangen til den drapstiltalte naboen.

44-åringen er tiltalt for både drapet på Bjerck og for å ha ripet opp en bil ved to anledninger. For drapet risikerer han opptil åtte års fengsel og for skadeverket bøter eller fengsel inntil ett år.

Peker på andre I tillegg til at han risikerer opptil ni års fengsel, vil bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen for de etterlatte, kreve opptil 300 000 kroner i oppreisning og erstatning.

- Jeg mener påtalemyndigheten har en god sak, sier Bohinen til Dagbladet.

Forsvaret hevdet i dag at det er en reell mulighet for at det er en annen bestemt person som er skyldig. Personen skal tidligere har vært i politiets søkelys, ifølge advokat Lindboe.

Dagbladet kommer med mer.