«Jihad Jane»: Colleen LaRose kaller seg selv for «Jihad Jane» på Youtube. FOTO: Scanpix
«Jihad Jane»: Colleen LaRose kaller seg selv for «Jihad Jane» på Youtube. FOTO: ScanpixVis mer

Erklærte seg «ikke skyldig»

Samtidig lekker stadig nye detaljer i «Jihad Janes» liv ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):Philadelphia-kvinnen Colleen LaRose (46) erklærte seg «ikke skyldig» i retten i dag. Kvinnen er anklaget for å konspirere med terrorister og at hun skal ha forpliktet seg til å begå drap i hellig krig, melder AP.

LaRose har selv kalt seg for «Jihad Jane» på Youtube.

Amerikanske myndigheter mener kvinnen hadde planer om å drepe en svensk artist som hadde fornærmet muslimer.

Svensken var den kjenten kunstneren Lars Vilks, som sommeren 2007 tegnet profeten Muhammed i kroppsformen til en hund, og det ble blant annet utlovet en dusør på 100 000 dollar for den som klarte å drepe han.

Deprimert
I dag skriver for øvrig Philadelphia Inquirer at LaRose har erkjent overfor FBI at mannen hun hadde planer om å drepe faktisk var den svenske kunstneren Lars Vilks.

LaRose ble arrestert oktober 2009 i Philadelphia.

Hun skal ha tilbrakt mesteparten av livet i Texas, hvor hun droppet ut av videregående og i en alder av 16 år giftet seg for første gang. Hun giftet seg igjen da hun var 24 år. I denne perioden skal hun ha blitt arrestert for mindre alvorlige lovbrudd.

Etter skilsmisse nummer to ble hun i 2004 med en ny kjæreste til Pennsylvania, hvor hun tok vare på hans gamle far, mens kjæresten jobbet. I 2005 svelget hun en håndfull piller i et mislykket selvmordsforsøk, og forklarte til politiet at hun var deprimert etter at hennes far døde, men at hun ikke ville ta livet sitt.

Brukte mye tid på Internett
I 40-årene hadde LaRose verken jobb eller andre hobbyer som opptok tiden hennes, og kjæresten hennes skal ha fortalt at hun begynte å tilbringe mer og mer tid på Internett.

Til tross for at kjæresten, Kurt Gorman, ikke anså henne som spesielt religiøs, og hun aldri gikk i moskeen, hadde LaRose likevel i 2008 skrevet online at hun var «desperat etter å hjelpe lidende muslimer».

Få dager etter at LaRose mistet faren sin, stjal hun Gormans pass og fløy til Europa uten å si ifra til kjæresten.

Fra juni 2008 til august 2009 forsøkte hun å rekruttere kvinner med vestlig utseende som kunne gifte seg med menn som skulle begå terrorhandlinger i Europa. Hun forsøkte også å samle inn penger som kunne finansiere hellig krig, i følge tiltalen.

Hadde som mål å drepe
«Jihad Jane» skal også ha sagt seg villig til å gifte seg med en mann fra Sør-Asia som gjennom epost fortalte at han kunne få tak i bomber og eksplosiver. Denne mannen skal ha skrevet til LaRose i mars 2009 hvor han ba henne dra til Sverige for å finne den svenske kunstneren Lars Vilks.

- Jeg vil gjøre dette til mitt mål, til jeg når det eller jeg dør i forsøket, skal hun ha skrevet tilbake. I samme mail skriver LaRose at hennes blonde amerikanske utseende ville hjelpe henne med å gli inn i mengden.

Saken vil gå for retten 3. mai, melder AP.