«Jihad Jane»: Colleen LaRose kaller seg selv for «Jihad Jane» på Youtube. FOTO: Scanpix
«Jihad Jane»: Colleen LaRose kaller seg selv for «Jihad Jane» på Youtube. FOTO: ScanpixVis mer

Erklærte seg «ikke skyldig»

Samtidig lekker stadig nye detaljer i «Jihad Janes» liv ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):Philadelphia-kvinnen Colleen LaRose (46) erklærte seg «ikke skyldig» i retten i dag. Kvinnen er anklaget for å konspirere med terrorister og at hun skal ha forpliktet seg til å begå drap i hellig krig, melder AP.

LaRose har selv kalt seg for «Jihad Jane» på Youtube.

Amerikanske myndigheter mener kvinnen hadde planer om å drepe en svensk artist som hadde fornærmet muslimer.

Svensken var den kjenten kunstneren Lars Vilks, som sommeren 2007 tegnet profeten Muhammed i kroppsformen til en hund, og det ble blant annet utlovet en dusør på 100 000 dollar for den som klarte å drepe han.

Deprimert
I dag skriver for øvrig Philadelphia Inquirer at LaRose har erkjent overfor FBI at mannen hun hadde planer om å drepe faktisk var den svenske kunstneren Lars Vilks.

LaRose ble arrestert oktober 2009 i Philadelphia.

Hun skal ha tilbrakt mesteparten av livet i Texas, hvor hun droppet ut av videregående og i en alder av 16 år giftet seg for første gang. Hun giftet seg igjen da hun var 24 år. I denne perioden skal hun ha blitt arrestert for mindre alvorlige lovbrudd.

Etter skilsmisse nummer to ble hun i 2004 med en ny kjæreste til Pennsylvania, hvor hun tok vare på hans gamle far, mens kjæresten jobbet. I 2005 svelget hun en håndfull piller i et mislykket selvmordsforsøk, og forklarte til politiet at hun var deprimert etter at hennes far døde, men at hun ikke ville ta livet sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brukte mye tid på Internett
I 40-årene hadde LaRose verken jobb eller andre hobbyer som opptok tiden hennes, og kjæresten hennes skal ha fortalt at hun begynte å tilbringe mer og mer tid på Internett.

Til tross for at kjæresten, Kurt Gorman, ikke anså henne som spesielt religiøs, og hun aldri gikk i moskeen, hadde LaRose likevel i 2008 skrevet online at hun var «desperat etter å hjelpe lidende muslimer».

Få dager etter at LaRose mistet faren sin, stjal hun Gormans pass og fløy til Europa uten å si ifra til kjæresten.

Fra juni 2008 til august 2009 forsøkte hun å rekruttere kvinner med vestlig utseende som kunne gifte seg med menn som skulle begå terrorhandlinger i Europa. Hun forsøkte også å samle inn penger som kunne finansiere hellig krig, i følge tiltalen.

Hadde som mål å drepe
«Jihad Jane» skal også ha sagt seg villig til å gifte seg med en mann fra Sør-Asia som gjennom epost fortalte at han kunne få tak i bomber og eksplosiver. Denne mannen skal ha skrevet til LaRose i mars 2009 hvor han ba henne dra til Sverige for å finne den svenske kunstneren Lars Vilks.

- Jeg vil gjøre dette til mitt mål, til jeg når det eller jeg dør i forsøket, skal hun ha skrevet tilbake. I samme mail skriver LaRose at hennes blonde amerikanske utseende ville hjelpe henne med å gli inn i mengden.

Saken vil gå for retten 3. mai, melder AP.