Corona

Erle (18) vil ikke ha tredje dose

«Min tredje dose bør gå til en av de mange millionene som ennå ikke har fått sin første vaksine», skriver hun.

TO DOSER: Erle Kvammen tar til takke med to vaksinedoser. Hun ønsker heller å sette søkelys på vaksinasjonstallene i Afrika. Foto: Privat
TO DOSER: Erle Kvammen tar til takke med to vaksinedoser. Hun ønsker heller å sette søkelys på vaksinasjonstallene i Afrika. Foto: Privat Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Før jul oppdaget Erle Kvammen (18) vaksinasjonsstatistikk som «satte trøkken» i henne. Hun satte seg ned og skrev sin første kronikk, men med liten tro på at noen kom til å lese det hun hadde skrevet.

Tirsdag ble 18-åringens tekst, «To doser holder for meg», publisert hos NRK og delt på deres Facebook-side, med over 500 000 følgere.

Kvammen har fått to doser med coronavaksine, men ønsker ikke en tredje dose.

- Det handler om at jeg har lyst til å sende et budskap og holde på de verdiene jeg har. Jeg synes det er helt umoralsk og ikke rettferdig at jeg som er frisk og ung skal få tre doser, når det finnes så mange millioner av mennesker som trenger dose nummer en, sier hun til Dagbladet.

- Symbolsk

Det som ble utslagsgivende for at Kvammen skrev teksten, er statistikk hun oppdaget fra Den afrikanske unions senter for kontroll og forebygging av sykdom.

I skrivende stund viser Africa CDCs nettside at 13,65 prosent av befolkningen på kontinentet har blitt delvis vaksinert, mens 9,11 prosent har blitt fullvaksinert. Bare 0,31 prosent har fått boosterdose.

- Jeg oppdaget nettsiden og begynte å se på tallene og hvor ille det sto til. Jeg tenkte at dette snakker vi altfor lite om. Det jeg kunne bidra med er i hvert fall å prøve så godt jeg kan å snakke om det, skrive det ned og håpe at noen skulle publisere det.

Kvammen understreker at hun er klar over at hennes tredje dose ikke vil bli sendt til Afrika.

- Dette er symbolsk. Ved å takke nei står jeg ved verdiene mine og prøver å sende et budskap.

Kvammen mener det er «ekstremt urettferdig» at vi her til lands har så god tilgang på vaksiner, mens millioner i afrikanske land fortsatt ikke har fått første dose.

- I mine øyne er det den største urettferdigheten i verden nå. Vi har kjøpt disse dosene og det er kanskje problemet i seg selv. På grunn av kapitalismen og den ujevne fordelingen av penger i verden, har vi råd til å kjøpe dosene. Land i Afrika har ikke den muligheten. Det krever mye penger og ressurser de ikke har.

KRONIKK: Erle skrev kronikk som ble publisert hos NRK. Hun forteller om mange positive tilbakemeldinger. Foto: Privat
KRONIKK: Erle skrev kronikk som ble publisert hos NRK. Hun forteller om mange positive tilbakemeldinger. Foto: Privat Vis mer

- Et problem for hele verden

En måned etter at de første omikrontilfellene ble påvist i Norge, er varianten dominerende og mer utbredt enn deltaviruset, ifølge Folkehelseinstituttet.

«Det vi med sikkerhet kan si, er at omikronvarianten har oppstått i et område der vaksinedekningen ikke er god nok. Uansett hvor mange vaksinedoser vi setter her i Norge, vil det ikke stoppe coronaviruset fra å mutere der det er liten, eller ingen vaksinedekning», skriver Kvammen i kronikken.

I september, før omikron ble oppdaget i Sør-Afrika, advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at nye varianter av viruset kan få grobunn i Afrika på grunn av vaksinemangelen.

VEIEN UT: Helsedirektør Bjørn Guldvog om veien ut av coronapandemien. Vis mer

- Dette er en verdensomfattende pandemi. For at vi skal slippe flere nedstenginger og forhåpentligvis komme tilbake til en normal hverdag for godt, kan jo ikke Afrika ligge så langt bak oss med vaksineringen. Vi er nødt til å håndtere pandemien på verdensbasis og faktisk se det som et problem for hele verden, sier Kvammen.

Kvammen forteller at hun har diskutert temaet med venner. Noen er enige, andre uenige.

- Jeg tror kanskje noen ble litt mer enige med meg etter at de leste teksten min. Jeg tror det er for mange som ser på den tredje dosen som en kjempemulighet, og det er den jo. Vi er utrolig heldige som får ta den, men vi burde kanskje reflektere litt mer over om det faktisk er nødvendig.

Utelukker ikke tredje dose

Onsdag ble det kjent at fullvaksinerte må fra 1. februar ha fått oppfriskningsdose dersom det har gått mer enn 270 dager siden siste vaksinedose for å ha gyldig coronasertifikat i EU.

- Det er viktig for meg å få fram at jeg ikke er vaksinemotstander og at jeg tar tredje dose når det blir nødvendig, sier Kvammen.

18-åringen forteller at hun er overrasket over tilbakemeldingene hun har fått etter at kronikken ble publisert.

- Jeg er overrasket over hvor mye positivt det har vært. Jeg har fått meldinger både på Instagram og Facebook fra folk jeg ikke kjenner som har heiet på meg og vært enige. Det har også vært litt negative tilbakemeldinger, men ikke noe som har vippet meg av pinnen. De fleste handler om at min tredje dose ikke blir sendt til Afrika og vil ikke utgjøre noe forskjell. Det er jeg allerede klar over.

Bekymret over vaksinasjonstall

Ellen Rønning-Arnesen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, skriver i en e-post til Dagbladet at vaksinasjon er veien ut av pandemien.

- En pandemi er global, og vi vil oppleve nye mutasjoner all den tid viruset fortsatt lever. Vi vet at vaksinasjon er veien ut av pandemien, derfor er vi bekymret over de lave vaksinasjonstallene i flere lav- og mellominntektsland.

FRUSTRERTE: Norske sykehus-laboratorier er frustrerte over å måtte dobbelsjekke positive coronatester. Helsedirektør Bjørn Guldvog forstår det. Vis mer

Rønning-Arnesen opplyser at Norge er en pådriver internasjonalt for å øke både produksjonen og distribuering av vaksiner til andre land gjennom Access to Covid-19 Tools Accelerator (ACT-A) og Covax.

- Norske donasjoner til Covax har i hovedsak gått til land i Afrika.

Hun forsikrer at global helse, vaksinesamarbeid og bistand alltid har vært viktige norske politiske prioriteringer.

- Internasjonal solidaritet kan ikke glemmes i en pandemi - da er den viktigere enn noensinne. Det er helt på sin plass at norsk ungdom stiller disse spørsmålene. Vi må ha med oss denne bevisstheten, og vi må også handle deretter i våre internasjonale relasjoner.

- Fortsett å si ifra

Videre skriver Rønning-Arnesen at oppfriskningsdose gir bedre beskyttelse mot sykdom og mot å bli smittet og reduserer dermed også sjansen for å smitte videre.

- Når mange i befolkningen følger vaksineanbefalingene, trenger vi færre smitteverntiltak. Derfor er det også solidarisk å si ja til oppfriskningsdose. Jeg håper Erle tar vaksinen, men også at hun fortsetter å si fra og å vise hvilken retning hun mener vi bør gå.

På spørsmål fra Dagbladet om hvor nødvendig det er at unge og friske skal ta en tredje dose, svarer FHIs Preben Aavitsland:

- Vi anbefaler tredje dose til alle 18-44 år med underliggende sykdommer, som er gravide eller som er helsepersonell. Intervallet fra andre dose skal være minst 20 uker. Andre i aldersgruppa 18-44 år kan gjerne ta en tredje dose hvis de ønsker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer