Corona

Erlend ble coronasyk på Mount Everest

På vei opp til Everest Basecamp ble Erlend Ness fra Trondheim syk. Drømmen om å bestige verdens høyeste fjell ble satt på vent - nok en gang.

SYKEHUS: Erlend Ness deler bilde av seg selv på det første sykehuset han ble innlagt ved. Foto: Privat
SYKEHUS: Erlend Ness deler bilde av seg selv på det første sykehuset han ble innlagt ved. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 115 000 +469
innlagt109 -19
døde 757 +10
påvist smittet 155 000 000+428.7K
døde 3 240 000 +10.2K
Se mer

Det skulle vise seg at Ness var blitt smittet av covid-19.

- Jeg er fortsatt innlagt på isolat på sykehuset i Katmandu med covid-19. Jeg prøver å bli frisk så jeg snarest mulig kan slippe ut, skriver han til Dagbladet.

Han forteller om et voldsomt trykk fra ikke bare norske medier, men også internasjonale medier. Ness har gitt Dagbladet tillatelse til å publisere bilder og gjengi det han har skrevet på sin Facebook-side. Han har lagt ut en rekke bilder fra turen, evakueringen med helikopter og fra sykehuset.

Ifølge Worldometers har Nepal registrert totalt 292 152 smittetilfeller og over 3000 dødsfall knyttes til viruset.

Ifølge NRK, som også har omtalt saken, la han fram negativ coronatest før avreise fra Norge, og det samme etter ankomst i Katmandu.

Ness har en teori om hvordan han ble smittet, men ønsker ikke å fortelle om denne, da han ikke er helt sikker.

BASECAMP: Den siste dagen i Everest Basecamp, skrev Ness på Facebook 16. april. Foto: Privat
BASECAMP: Den siste dagen i Everest Basecamp, skrev Ness på Facebook 16. april. Foto: Privat Vis mer

- Steintøft

15. april skrev han på Facebook at ekspedisjonen var avbrutt og at han var innlagt på sykehus.

- Må bare beklage til sponsorer og følgere. Etter 10 år med bestigning av høye fjell verden rundt uten høydesyke, ikke engang hodepine, ble jeg veldig syk på vei opp til Everest Basecamp. Etter tre dager der oppe med medisinering og oksygentilførsel ble jeg fløyet i helikopter ned til Katmandu i dag, og ligger nå på sykehus med diagnosen lungeødem, skrev han på sin Facebook-side.

FACEBOOK: Ness deler bilder og oppdateringer fra sykehuset på Facebook. Her har han fått på seg smittvernutstyr før en ny skanning. Foto: Privat
FACEBOOK: Ness deler bilder og oppdateringer fra sykehuset på Facebook. Her har han fått på seg smittvernutstyr før en ny skanning. Foto: Privat Vis mer

Ness forteller til Adressa at han begynte å føle seg dårlig 10. april, men tenkte at han hadde drukket for lite vann og hadde utviklet høydesyke.

- Jeg klatra med både corona og lungeødem i systemet. Det var steintøft, sier han.

Ness forteller også at han var så dårlig at han måtte bæres de siste 100 meterne til helikopteret, men priser seg heldig over at han ble dårlig på en høyde hvor helikopteret fortsatt kunne fly.

Andre forsøk

Dette er den erfarne fjellklatrerens andre forsøk på å bestige Mount Everest. I 2018 valgte han å snu på 8000 meters høyde, fordi teamet ble frastjålet oksygenflasker.

Han forteller til Adressa at han fikk tilbud om gratis guide dersom han ønsket å gjøre et nytt forsøk, noe han takket ja til.

PÅ TOPPEN: Randi Skaug var første norske kvinne på toppen av Mount Everest. Hun sier at det å bestige fjellet er som å gå gjennom en åpen kirkegård. Reporter: Emilie Rydning. Video: Arkiv Vis mer

Ekspedisjonen våren 2020 ble spolert av coronapandemien. Da hadde han allerede betalt mye penger for turen.

Ness forteller til avisa at han ikke ville fått tilbakebetalt reisene og hadde brukt to år på forberedelser og trening. Derfor valgte han å dra.

2019: Lang kø for å komme seg til toppen. Foro: Project Possible / AFP
2019: Lang kø for å komme seg til toppen. Foro: Project Possible / AFP Vis mer

- Bekymret

Det amerikanske friluftsmagasinet Outside skriver at et medlem av en ekspedisjon har testet positivt, og viser til en kilde.

- Selvsagt er vi bekymret, sier dr. Sangeeta Poudel ved Himalayan Rescue Association, en stiftelse som jobber for å redusere dødsfall fra akutt sykdom på fjellene i Himalaya i Nepal.

- Om det var et utbrudd på Basecampen, ville det vært en skjellsettende situasjon, sier Poudel til Outside.

Ifølge Outside går ting foreløpig som normalt på fjellet.

«Åpnet» i mars

Det er bare en drøy måned siden NTB kunne melde at de første Everest-klatrerne var på plass i Nepal siden 2019.

Da var det en gruppe på 13 personer fra Bahrain og tre fra Storbritannia som skulle bryne seg på verdens høyeste fjell.

BRAGD: I huset til foreldrene gikk Ed Jackson opp trappa 5,566 ganger, noe som skal tilsvare høyden til verdens høyeste fjell, Mount Everest. Video: @edjackson8 Vis mer

Det er ventet at rundt 300 klatrere vil prøve å nå toppen av det 8.849 meter høye fjellet i årets sesong, opplyste landets turistsjef, Mira Acharya.

- Det endelige tallet blir klart først når klatretillatelsene er utstedt, sa Acharya.

Mount Everest ligger på grensen mellom Nepal og Tibet. Det nepalske navnet på fjellet er Sagarmatha, mens tibetanerne kjenner det som Chomolungma.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer