Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erlend Johannesen (30) er «Årets trønder»

Slo Marit Bjørgen. Men ikke alle priser trønderens arbeid.

KÅRET: Streetlights Erlend Johannesen, som har drevet barnehjem på Filippinene i over åtte år, er kåret til «Årets trønder». Foto: Streetlight
KÅRET: Streetlights Erlend Johannesen, som har drevet barnehjem på Filippinene i over åtte år, er kåret til «Årets trønder». Foto: Streetlight Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Erlend Johannesen (30), som driver barnehjem i tyfonrammede Tacloban på Filippinene, er «Årets trønder».

Det er Adresseavisa og NRK Trøndelag står bak prisutdelingen, som fant sted under Nyttårskonserten i Olavshallen i Trondheim fredag kveld.

Slo Bjørgen Av de totalt 30 492 stemmene som kom inn, fikk Johannesen hele 22 987 av dem. Det er over to tredjedeler av alle stemmene.

Han slo med det blant andre Marit Bjørgen ned i støvlene (se faktaboks).

- Det er veldig surrealistisk, alt som har skjedd de siste to månedene. Snakk om kontraster, sier Johannesen til Dagbladet.

VANT: Erlend Johannesen er «Årets trønder». Foto: Ole Morten Melgård
VANT: Erlend Johannesen er «Årets trønder». Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Han har blitt flydd hjem til Trondheim av Adresseavisa og NRK for å ta imot prisen.

- Det er stort å kjenne at man har et hjem - ikke bare et «hjem» - men Trøndelag, liksom. En hel nasjon som støtter en. «Takk» blir ikke nok, sier Johannesen til Dagbladet.

Risikerer «verstingliste» Mens vinden herjet med en styrke rundt 300 kilometer i timen, klamret Johannesen og barna på barnehjemmet hans seg fast på taket av senteret i Tacloban. 30-åringen var selv savnet. Alle overlevde, og historien deres vakte oppsikt og fikk stor mediedekning her i Norge.

GOD STEMNING: Klaus Joacim Sonstad (konferansier), Arne Blix (sjefredaktør Adresseavisen) og prisvinner Erlend Johannesen (i grått) hygger seg på bakrommet etter utdelinga. Prisen ble delt ut under Nyttårskonserten i Olavshallen i Trondheim. Foto: Ole Morten Melgård
GOD STEMNING: Klaus Joacim Sonstad (konferansier), Arne Blix (sjefredaktør Adresseavisen) og prisvinner Erlend Johannesen (i grått) hygger seg på bakrommet etter utdelinga. Prisen ble delt ut under Nyttårskonserten i Olavshallen i Trondheim. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Johannesen har fortalt Dagbladet at organisasjonen til nå har mottatt bidrag til en verdi av nærmere 13 millioner kroner.

Dagbladet har i dag skrevet at Johannesens organisasjon risikerer å havne på en «verstingliste», fordi de ikke har registrert seg hos Innsamlingskontrollen.

For det har ikke bare kommet lovord om organisasjonen.

- Jeg tviler sterkt på at noen i Norge ville gitt så mye penger til dem, hadde de visst at midlene deres ville gå til å videreutvikle og støtte et ekstremreligiøst nettverk av misjonsvirksomhet på Filippinene, med åndeutdrivelse på småbarn, sier Roar Sørensen til Dagbladet.
 
«Inntatt av en ond åndsmakt» Han er journalist og forfatter, og har bodd på Filippinene i 20 år. Sammen med andre nordmenn på Filippinene har han kommet med svært krass kritikk i sosiale medier mot Johannesen og faren hans - Leif Johannesen - sine organisasjoner. 

Blant annet reagerer de på Nordic Harvest Missions (hvis styreleder er Leif Johannesen) fagblad «Vekkelsesrapporten» fra 2006. I heftet beskriver organisasjonen - som ved hjelp av norske bidrag finansierer fire barnehjem på Filippinene - hvordan de holdt en 11 år gammel jente nede i en time mens «onde åndsmakter» ble drevet ut av henne.

Leif Johannesen sa fredag at han angret på at jentas navn og bilde ble offentliggjort.

Fordi Erlend og Streetlight mistet store deler av sitt hjem, har barna nå fått bo på barnehjemmet der åndeutdrivelsen fant sted.

- Men jeg kan garantere at ikke «mine» barn opplever slike «åndeutdrivelser», sier Johannesen på telefon fra Tacloban. - Jeg startet min egen organisasjon fordi jeg har andre tanker om hvordan jeg vil jobbe. NHM er en forkynnende organisasjon, det er ikke vi, sier Erlend Johannesen.

- Du må spørre dem om hvorfor de har gjort slik, vi gjør ikke det.

ANGRER: Dagbladet møtte Leif Johannesen, faren til Streetlight-Erlend, torsdag. Han fortalte at han angrer på at en 11 år gammel jente ble utlevert med navn og bilde etter en «utdrivelse av onde ånder». Foto: Therese Doksheim
ANGRER: Dagbladet møtte Leif Johannesen, faren til Streetlight-Erlend, torsdag. Han fortalte at han angrer på at en 11 år gammel jente ble utlevert med navn og bilde etter en «utdrivelse av onde ånder». Foto: Therese Doksheim Vis mer

Det var 8. november i fjor, at Filippinene ble rammet og over 6000 mennesker mistet livet i naturkatastrofen. Fremdeles er mange savnet.

Johannesen har også vært kåret til årets navn i Dagbladet, hvor Magnus Carlsen stakk av med seieren.