- Erling Fossen burde lese den!

Siri Kalvig har skrevet en edruelig bok om klimaendringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag lanserer meteorologene Siri Kalvig og Ellen Viste boka «Himmel og hav», der de skriver om klimaendringer i Norge og verden.

Boka har blitt til som en forlengelse av den omfattende foredragsturnéen Kalvig har gjort i samarbeid med Miljøverndepartementet og Meteorologisk institutt i år.

- Boka viser hvor sårbare vi er, men tar også opp hvilke muligheter man har til å skape en bedre verden, sa forfatterne på dagens pressekonferanse.

Få entydige svar

Kalvig har det siste året jobbet fulltid med klimaformidling, mens Viste har skrevet boka samtidig som hun har skrevet på en doktorgradsavhandling om klima og malaria.

- Vi realister er glade i svar med to streker under, men slike er det få av når det gjelder klima og utviklingen vi står overfor. Det Siri har gjort er jo nærmest politikk, forteller Viste.

- Det er ikke bare politikk, det er jo også synsing. Det har vært en utfordring å begi seg ut på, legger Kalvig til.

Det er Kalvig som står bak siste kapittel, «Himmel og hav - vi har bare en sjanse!», der tiltak og løsninger tas opp.

ETTERRETTELIG: Siri Kalvig beskriver «Himmel og hav» som en edruelig og grundig bok. Arkivfoto: SCHIBSTED
ETTERRETTELIG: Siri Kalvig beskriver «Himmel og hav» som en edruelig og grundig bok. Arkivfoto: SCHIBSTED Vis mer

- Det har vært nytt for meg å snakke om utslippstall og denslags, men også veldig interessant, forklarer hun.

Edruelig framstilling

Temaet er naturligvis alvorlig, men forfatterne har også lagt vekt på at «Himmel og hav» skal være lettlest og balansert.

- Boka er en fyldig beskrivelse av hele problemet. Det første man bør gjøre er å sette seg inn i det. Miljøarbeid er så viktig for oss, nettopp fordi vi forstår det, sier Kalvig på spørsmålet om hva man som enkeltperson kan gjøre for å bidra.

- Konkrete tips finner man mange andre steder, for eksempel hos Grønn Hverdag, som jeg anbefaler alle å melde seg inn i. Vår bok er først og fremst en edruelig beskrivelse av situasjonen. Vi overdriver ikke, men likevel er stoffet veldig dramatisk, utdyper hun.

- Erling Fossen burde lese den!

Fossen kritiserer miljøbevegelsens hang til skremsler og trusler om dommedag i Dagbladet i dag. Al Gore er blant de som får passet påskrevet av Fossen.

- Al Gore har absolutt gjort et viktig arbeid, og vært en av de som har bidratt til å sette klimasaken høyt opp på den internasjonale politiske agenda. Men han kommer fra en politisk bakgrunn, og for vår del var det viktigst å være etterrettelige. Vi har lagt oss på en avbalansert linje og gjort et omstendig arbeid med fakta og kildehenvisninger, noe Fossen etterlyser, forklarer Kalvig og Viste.

Mannen som modell

Noe av det beste med å gi ut bok, er ifølge forfatterne å kunne bruke egne bilder fra fjern og nær. Mange av meteorologenes private fotografier har funnet veien inn i boka, mens noen dessverre ikke kom gjennom kvalitetskontrollen hos forlaget.

Et bilde som ikke kom på trykk var Kalvigs ektemann som kutter opp ved i bar overkropp.

- Det bildet liker jeg så godt at jeg benytter alle anledninger til å vise det, ler Siri, og legger for ordens skyld til at ved er et miljøvennlig fyringsalternativ.

FORFATTERNE: Siri Kalvig og Ellen Viste studerte meteorologi sammen. Nå har de også skrevet bok.
HIMMEL OG HAV, FOR ET VÆR! Siri Kalvig går i dybden på klimaendringene i sin nye bok.