Erling Havnå slår tilbake

Politiet har funnet kickbokseren Erling Havnås DNA-profil på gjenstander på to ranssteder. 46-åringen sier han kan forklare hvorfor - og at han kan bevise at han ikke var en av dødsranerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erling Havnå (46) vil klokka 16 i dag forklare politiet i Stavanger hvorfor hans DNA-profil er funnet på gjenstander som politiet har funnet i forbindelse med dødsranet i Stavanger og ranet mot Postens brevsentral i Oslo i fjor høst.

- Jeg har ikke deltatt i ranene, det kan jeg bevise, sa kickbokseren Erling Havnå til sin forsvarer John Christian Elden i går, etter at 46-åringen fikk innsyn i grunnlaget for siktelsen mot ham.

- Har ikke deltatt

Kriminalteknikerne har funnet Havnås DNA-profil på gjenstander som skal være etterlatt på ransstedene i Stavanger og Oslo. De biologiske sporene skal ikke være funnet på faste gjenstander i bygninger, men på ransutstyr.

- Min klient mener han kan gi en forklaring på hvorfor politiet har knyttet ham til ranene. Havnå understreker på det mest bestemte at han ikke har deltatt i ranene, sier John Christian Elden.

Havnå ble torsdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, samt isolasjon i de to første ukene. Nå vil han la seg avhøre av politiet. Kickbokseren har fått innsyn i hva som er grunnlaget for siktelsen mot ham.

Sentrale politikilder understreker overfor Dagbladet at politiet mener de også har taktiske beviser mot 46-åringen.

Spaningsrapporter fra Oslo politidistrikt skal vise at Havnå har hatt kontakt med ransetterlyste David Aleksander Toska, alias «Mesterhjernen», og ransetterlyste Ridvan Halimi i månedene og ukene før ranet.

Hemmelig avlytting

Erling Havnå er også siktet for ranet mot Postens brevsentral i Oslo i fjor. En 24 år gammel mann som i en tid bodde hos Havnå, er også siktet for det såkalte turistranet i Hemsedal. På en tannbeskytter fant kriminalteknikerne 24-åringen og Havnås DNA.

24-åringen har erkjent befatning med dette ranet, men politiet understreker at Erling Havnå ikke er siktet i denne saken.

Flere kilder i politiet bekrefter overfor Dagbladet at hemmelig telefonavlytting er en sentral del av etterforskningen og indisierekken mot de siktede. Erling Havnå skal ikke ha blitt knyttet til ranene gjennom telefonavlytting.

Etterforskerne i Stavanger har ifølge Dagbladets opplysninger også fått rettens kjennelse for å overvåke kommunikasjonen mellom flere sentrale medlemmer i det beinharde ransmiljøet på Østlandet. Telefonavlyttingen skal ha gitt politiet helt konkrete spor i jakten på dødsranerne.

Offisielt vil politiet ikke kommentere detaljer i etterforskningen av ranet der operativ uteleder Arne Sigve Klungland ble drept.

Ukjente DNA-profiler

Dagbladet får bekreftet at politiets hovedbeviser fortsatt er biologiske spor funnet i biler som ble brukt under ranet. Fem av de siktede, som politiet har gått ut med navn og bilde på, er DNA-knyttet til Stavanger etter at kriminalteknikerne fant deres DNA-profiler i blant annet en utbrent lastebil.

I alt 12 personer skal ha deltatt i ranet. Derfor jakter politiet fortsatt på opp til seks mann. Dagbladet kjenner til at etterforskerne i Stavanger har DNA-profiler fra ukjente personer. De biologiske sporene er funnet på biler eller annet utstyr. En rekke vitner har avgitt DNA-prøve med munnpensel, men så langt har ikke politiet fått noen DNA-match.

I AVHØR: Kickbokseren Erling Havnå mener han kan gi etterforskerne en forklaring på hvorfor hans DNA-profil er funnet på utstyr som skal kunne knyttes til dødsranet i Stavanger.