Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erling Lae gir seg på dagen

Byrådslederen i Oslo trekker seg.

GÅR Erling Lae går i dag av som byrådsleder i Oslo. Han hevder det er for å gi arvtakeren tid til å forberede seg på valget om to år. Foto: SCANPIX
GÅR Erling Lae går i dag av som byrådsleder i Oslo. Han hevder det er for å gi arvtakeren tid til å forberede seg på valget om to år. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Høyrepolitiker Erling Lae har sittet i byrådet i Oslo i 13 år og været byrådsleder i ni år. Først et sentrumsbyråd med Venstre og KrF, de siste seks årene i samarbeid med Frp.

I formiddag trakk han seg med øyeblikkelig virkning.

• Les hele avskjedstalen her på Oslo kommunes hjemmesider.

- Dette skjer etter eget ønske, de som kjenner meg godt har visst at jeg har tenkt på å trekke meg onmtrent på dette tidspunktet, sier Erling Lae til Dagbladet.

-Tar ansvar
Bystyrerepresentant Knut Even Lindsjørn fra SV, mener likevel avgangen er en innrømmelse av skyld i flere kostbare budsjettskandaler i kommunen.

- SV har forståelse for Laes avgjørelse. Byrådet har kommet opp i mange vanskeligheter med store skandaler slik som Holmenkollen, IKT-skandalen, Fleksus og mye mer. Ved å ta den avgjørelsen viser Erling Lae at han tar et ansvar for det som har skjedd. Det er en klok avgjørelse og en avgjørelse det står respekt av, skriver Lindsjørn.

Eling Lae hevder avgjørelsen om å gå av ikke har noe med budsjettsprekken i Holmenkollen, som har blitt kjent i høst. Det nye nasjonalanlegget kommer til å koste minst 600 millioner mer enn budsjettert.

I Arbeiderpartiet spekuleres det nå i om Lae har visst mer om overskridelsene enn tidligere antatt. Rune Gerhardsen har hele tiden hevdet at det er utenkelig at Lae ikke visste om den voldsomme budsjettsprekken i Holmenkollen-prosjektet.

- I en så stor og viktig sak, med så stor symbolsk betydning, er det for meg utenkelig at en byrådsleder ikke har fulgt en sånn prosess tett, sa Gerhardsen til Dagbladet 20.august i år.

Lae avviser spekulasjonene kategorisk.
- Har dette noe med Holmenkollen-saken å gjøre?
- Nei, nå har vi i Byrådet lagt fram et nytt budsjett, og da er dette et helt naturlit tidspunkt å trekke seg på.

- Respektløst
Lae overlater plassen til finansbyråd Stian Berger Røsland (H), som dermed blir Oslo Høyres frontfigur frem mot det viktige kommunevalget om to år.

- Det har vært en sorgprossess. Men jeg er overbevist om at valget er riktig. Skulle jeg sittet lenger, måtte jeg sittet i fire år. Det blir for lenge, sier Lae til Aftenposten.no.

Lae mener det er riktig å gå midt i perioden. Ifølge Lae har det vært kjent i partiet at han ikke hadde planer om å sitte hele perioden ut.

- En ny byrådsleder trenger to år på å bygge seg opp.

Arbeiderpartiets Håkon Haugli, sier bystyret ikke fikk høre om Laes avgang før det sto i nettavisene, og mener det er skuffende.

- Er i bystyremøte i Oslo. Bystyret er ennå ikke orientert om at Lae skal trekke seg, vi har kun lest det på nettet. Respektløst,skriver Haugli i en melding på Twitter.

Lae kommer etter det Dagbladet erfarer ikke til å ta en rolle som byråd, men tre inn som vanlig bystyrerepresentant.
- Nå vil jeg bli fritidspolitiker i bystyret og er nå på jobbjakt.

- Er du nå aktuell som lederkandidat i Høyre?

- Vi har en leder i høyre, og Erna blir sittende så lenge hun ønsker.

• Dagbladet kommer tilbake med mer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling