- Erling Lae truet med å gå av

Slik ble Fabian Stang ordfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fabian Stang ble i dag valgt til ordfører i Oslo.

Det skjedde ikke uten dramatikk. Ifølge Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti truet byrådsleder Erling Lae i dag med å trekke seg om ikke Fremskrittspartiet avsluttet samtaler med SV og Ap om konstitueringen av bystyret.

Erling Lae gikk hardt ut mot Frp da partiet trakk seg fra byrådsforhandlinger med Høyre og Venstre.

- Frp svekker et slitesterkt borgelig alternativ i Oslo, sa han til Dagbladet.no på fredag.

Fremskrittspartiet trakk seg i utgangspunktet fra forhandlingene fordi de var misfornøyde med fordelingen av ordfører-, varaordførerverv og de andre tunge vervene i Oslo bystyret torsdag i forrige uke.

Lang dragkamp

Venstre var etter det i samtaler med Ap og SV, men også de forhandlingene brøt sammen.

De borgerlige partiene fant sammen igjen til forhandlinger, men lørdag trakk Svenn Kristiansen seg som ordførerkandidat. Han oppfordret samtidig Frp til å stemme på Fabian Stang som ordfører.

BYRÅDSLEDER OG ORDFØRER: Erling Lae blir byrådsleder, men Lae måtte ty til harde virkemidler for å få gjennom sin konstituering. Fabian Stang endte som ordfører. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
BYRÅDSLEDER OG ORDFØRER: Erling Lae blir byrådsleder, men Lae måtte ty til harde virkemidler for å få gjennom sin konstituering. Fabian Stang endte som ordfører. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Venstre ønsket sin kandidat, Kjell Veivåg, som ordfører, men trakk ham til fordel for Stang etter at det ble klart at Frp, Ap og SV snakket om å lage en avtale om fordeling av vervene.

- SV, Frp og Ap i samtaler 

Leder i Oslo Venstre, Ola Elvestuen, hevder overfor Dagbladet.no at Arbeiderpartiet og SV gikk sammen med Frp med forslag til konstituering.

Knut Even Lindsjørn, leder i Oslo SV, er ikke helt enig i den beskrivelsen, men bekrefter at de var i direkte samtaler med Frp om ulike posisjoner i bystyret i dag.

– Vi ønsker å følge spillereglene. Frp skulle få velge komiteleder først. Det ønsket Høyre og Venstre å forhindre, sier Lindsjørn til Dagbladet.no.

Ifølge SV ønsket Frp at de skulle få lederen for byutviklingskomiteen, et verv som i dag holdes av Venstres Elvestuen. Men den possisjonen ville de to andre partiene at Venstre skulle beholde.

– Vi ga uttrykk for at vi ikke hadde sansen for det, sier Lindsjørn.

Lae skal ha truet med å trekke seg om ikke samtalene tok slutt. Dette bekreftes også av Rune Gerhardsen.


Kabinettsprsmål

– Vi har registrert at det ble et dramatisk spill på borgerlig side. Det ble sagt at byrådsleder Erling La i praksis stilte kabinettspørsmål hvis Frp ville inngå en konstituering med SV og Ap om de ulike rollene, sier Lindsjørn til Dagbladet.no.

Rune Gerhardsen sier også fra talerstolen i bystyret i Oslo at Erling Lae truet med at han ville trekke seg, hvis Frp ikke avsluttet samtalene om konstituering om de ulike komiteleder-rollene med SV og Ap.

Men konklusjonen ble altså at Fabian Stang endte opp som ordfører. Og Frp er fornøyd med resultatet.

– Dette ble veldig bra, sier Peter N. Myhre, leder i Frp i Oslo, til Dagbladet.no.

Frp endte opp med lederen i helse- og sosialkomiteen og nestlederen i samferdselskomiteen.

– Nå har vi en borgerlig samling og det er positivt. Vi godtar totalløsningene, og er veldig fornøyd med utfallet, sier Myhre.