Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna: - Det er begreper Sylvi Listhaug har kommet med som jeg ikke er enig i

Lysbakkens svar: - Statsministeren har båret Listhaug på gullstol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er begreper Sylvi Listahug har kommet med som jeg ikke er enig i, for eksempel hennes bruk av ordet gullstol, sier Erna Solberg.

Hun viser til at Sylvi Listhaug tidligere har uttalt at asylsøkere ikke skal bli båret inn i Norge på gullstol, noe mange har reagert på. Listahug har også uttalt at asylsøkerne som kommer hit må «yte og ikke bare nyte», og at hun frykter for sine barns framtid.

- Frykter du for dine barns framtid, Solberg?

- Min jobb er å gjøre noe med saken sikre mine barns framtid, derfor opptatt av innstramminger og god integreringspolitikk. Men det nesten alle politiske har sagt, er at de frykter for Norges utvikling hvis vi ikke får kontroll, svarer Erna.

- Så du er uenig i Listhaugs beskrivelse?

- Det hun har sagt, har de fleste partiene sagt i ulike sammenhenger.

- Listhaug er splittende Flere partiledere, deriblant Jonas Gahr Støre (Ap), Knut Arild Hareide (KrF) og Audun Lysbakken (KrF) brukte den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag til å komme med kritikk av statsminister Erna Solberg og regjeringen.

Lysbakken var en av dem som krevde svar fra Solberg på hva hun syntes om Listhaugs retorikk.

- Hun er splittende, spiller på frykt og underbygger myter med utsagt som yte for å nyte, som om asylsøkere ikke er interessert i å arbeide, sa han fra Stortingets talerstol.

-  Noen av uttalelsene hun bruker er jeg ikke enig i. Men så synes jeg også at det er en forskjell i målestokk her. Når andre politikere som arbeiderpartiets partileder sier de er bekymret for konsekvensene, så er det reflekterte, svarte Solberg på dette.

- Båret Listhaug på gullstol Lysbakken kontret raskt:

- Jeg er glad for den korreksen statsministeren gir ministeren sin her. Statsministeren har et ansvar for hun har bokstavlig talt båret Sylvi Listhaug på gullstol inn i regjeringen, sa Lysbakken da til spredt latter fra salen.

Etter spørretimen utdypet Lysbakken overfor Dagbladet:

- Sagt fra talerstolen i Stortinget mener jeg dette var en korreks, det er sjelden at en statsminister tar avstand fra en minister på denne måten. Du kan si at det var en parlamentarisk kritikk, sier Lysbakken.

Men Solberg avviser overfor Dagbladet at dette var en korreks.

- Nei, vi bruker litt ulike begreper Sylvi og jeg. Vi er ulike personer. Men det er noen av begrepene som en angriper Listhaug for, der andre politikere, litt mindre spisset men i praksis har sagt akkurat det samme, sier Solberg.

- Svakt lederskap Også Jonas Gahr Støre var tydelig i sin kritikk under spørretimen.

- Brede forlik til det beste for landet er en viktig del av norsk politikk. Derfor gikk et bredt Storting sammen om et flyktningforlik. Siden forliket ble vedtatt, er det blitt knyttet stor tvil til håndteringen av forliket. Hvor har statsministeren vært de siste ukene? spurte Støre i Stortinget, og la til:

- Det er svakt lederskap i en krevende tid at statsministeren er fraværende.

- Ikke trukket for langt
Overfor pressen måtte Solberg også svare på kritikken fra UDI, som mener regjeringens høringsforslag på innstramminger i asylpolitikken inneholder feil når det gjelder blant annet familiegjenforening.

- Det er ett tema hvor det står en litt for omtrentlig setning om familiegjenforening. Vi har jobbet på spreng, og det vil komme endringer, og det skal vi se på.

Solberg er ikke enig i at de har trukket asylforliket for langt.

- Forliket ga en retning, og det er forslag vi har sendt ut som ikke er en del av forliket, men det er ikke å trekke forliket for langt. Vi legger fram disse forslagene, og så er det opp til Stortinget å ta stilling til det.