Erna: - Etnisk profilering skjer i norsk politi

Statsminister Erna Solberg (H) er klar på at etnisk profilering har skjedd og skjer i Norge. Rasisme kan forekomme i etaten, men vi har nulltoleranse, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

- DET SKJER: Statsminister Erna Solberg er tydelig på at etnisk profilering skjer, at mørkhudede nordmenn blir stoppet oftere av politiet enn hvite. Hun sier politiet er blitt veldig mye flinkere siden hun selv vokste opp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- DET SKJER: Statsminister Erna Solberg er tydelig på at etnisk profilering skjer, at mørkhudede nordmenn blir stoppet oftere av politiet enn hvite. Hun sier politiet er blitt veldig mye flinkere siden hun selv vokste opp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Blir nordmenn med mørk hud stanset oftere av politiet enn dem som er lyse i huden?

MDG-leder Une Bastholm advarte mot å tro noe annet i et intervju med Dagbladet i forrige uke i forlengelse av George Floyd-saken i USA:

- Også i Norge har vi en diskusjon om etnisk profilering i politiets arbeid. Er det greit å stoppe folk som er mørke i huden langs Akerselva i Oslo og be dem om å legitimere seg oftere enn man ber folk som er hvite i huden om det samme? spurte Bastholm.

Før MDG-lederen fulgte opp:

- Ber du unge norsk-afrikanere om å legitimere seg oftere, skaper du første- og annenrangs borgere og mistenkeliggjør en minoritetsbefolkning på grunn av sin bakgrunn. De skal også kunne bruke byen fritt uten diskriminering. Vi kan ikke tillate oss å forskjellsbehandle basert på hudfarge, det er jo heller ikke hensiktsmessig for politiet, som selv jobber mye for å ha bred tillit.

I etterkant er Bastholm utfordret av en politibetjent i utepatruljen i Oslo, som avviser problemstillingen. Men Bastholm får støtte fra statsminister Erna Solberg.

Erna: - Det skjer

Såkalt etnisk profilering, der politiet basert på hudfarge og bakgrunn gjør et skjevt utvalg blant dem de stanser og etterforsker, er noe som skjer i Norge. Og det er et problem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer