DEMONSTRASJON: Flere tusen har møtt opp for å demonstrere etter drapet på George Floyd. Video: Øistein Monsen Vis mer

Erna: - Farlig

Statsminister Erna Solberg (H) advarer mot at for mange av oss slapper for mye av og tror vi er blitt udødelige etter coronakrisen.

Publisert

De siste månedene har eldre dødd alene, hundretusenvis har mistet jobben og barn og unge har måttet være hjemme fra skolen i ukevis. Alt for å hindre coronasmitte eller som resultat av smitteverntiltak.

Derfor har det også kommet sterke reaksjoner etter at 15 000 mennesker fredag kveld samlet seg til demonstrasjon mot rasisme i Oslo sentrum.

- Engasjementet er stort og smitten er for øyeblikket så lav at folk senker skuldrene for mye. Det er for mange fester, for mange ungdomsgjenger som henger sammen. Vi tenker liksom at vi er blitt udødelige igjen. Det er vi ikke, advarer statsminister Erna Solberg.

Viser til Grunnloven

Solberg talte søndag til Høyres sentralstyre for første gang ansikt til ansikt etter at samfunnet ble nedstengt 12. mars. Siden den gang har hun ledet landet gjennom det hun omtaler som det største sjokket siden andre verdenskrig.

Derfor reagerer hun også på den store folkeansamlingen, som kan sette arbeidet med å begrense smitten tilbake.

- Det er en grunnlovsmessig rett til å demonstrere. For oss er smittevernet ekstremt viktig, men denne typen ansamlinger av mennesker er farlige. Hvis noen er syke eller på vei til å bli syke, kan mange bli smittet i en sånn situasjon, sier Solberg, som avviser at hun som politiker eller politiet kunne gjort noe for å hindre demonstrasjonen og viser til at grunnloven står over smittevernforskrifter.

DRAMATISKE BILDER: Her blir den kvinnelige politibetjenten kastet av hesten under en demonstrasjon i London. Reporter: Emilie Rydning. Video: AP / Twitter / Dagbladet TV Vis mer

- Ubevisst rasisme

Demonstrasjonen mot rasisme kommer i kjølvannet etter at afroamerikanske Georg Floyd døde under en brutal pågripelse av amerikansk politi. Politimennene er nå siktet for drap.

Statsministeren er klar på at det finnes rasisme i Norge. Både den åpenbare, hatske rasismen, men også en ubevisst form for rasisme.

- Vi har en ubevisst rasisme i Norge, som ikke nødvendigvis har en rasistisk begrunnelse, men det er basert på fordommer og forutinntatthet. Det kan være handlinger som oppleves logiske for den enkelte, men som oppleves som diskriminering og rasistisk for dem som utsettes for det gjentatte ganger. Det handler om at de som ansetter personer, kanskje legger de navnene med et litt fremmedartet navn i en annen bunke, sier Solberg.

- De som systematisk blir utsatt for dette får litt mindre muligheter og dette må vi faktisk jobbe med og ha et bevisst forhold til våre egne stereotypier og holdninger. Vi tenker ikke på det som rasisme, men det slår ut ved at mange innvandrer som har et annerledes navn opplever problemer med å få en jobb eller komme inn på en bar, sier statsministeren.

Prioriterer høyreekstreme

- Det er litt over et halvt år siden Johanne Ihle-Hansen (17) ble drept av sin stebror Philip Manshaus, som begrunner drapet rasistisk. Har du tenkt på det de siste dagene?

- Det er høyreradikal rasisme og vold. Det eksisterer og det bekjemper vi og jobber mye med. Det er derfor vi har laget C-rex for å følge med på miljøene. I handlingsplanen mot ekstremisme og politisk vold valgte regjeringen å legge inn tema knyttet til høyreradikale på et tidspunkt alle snakket om jihadister. Selv om det var veldig lite aktivitet på det tidspunktet, fordi vi vet at det er en utfordring som dukker opp i Norge med ujevne mellomrom. Dette er saker som straffeforfølges og er høyreekstrem politisk vold, sier Solberg.

HOLDT TALE: Erna Solberg åpnet sentralstyremøtet til Høyre med refleksjoner rundt corona-krisen i Norge. Video: Hoyre.no Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer