Erna: - Første vaksine i romjula

Statsminister Erna Solberg (H) sier den første vaksinen vil kunne settes i Norge i romjula. Likevel varsler hun omfattende smittevernstiltak helt fram til påske.

VAKSINE: Statsminister Erna Solberg (H) sier den første vaksinen vil kunne settes i Norge i romjula. Likevel varsler hun omfattende smittevernstiltak helt fram til påske. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg (H) skal oppsummere den politiske høsten, i «annerledesåret 2020».

Det gjør hun fra regjeringens representasjonsbolig i Parkveien i Oslo.

Året har handlet om corona-pandemien, og det gjør også pressekonferansen. Aktuelt er blant annet spørsmålet om når corona-vaksinen kan komme til Norge.

- Den godkjente vaksinen kan komme godt før årsskiftet. Utstyret er på vei ut i landet. Det er ikke usannsynlig at de første vaksineringene kan skje i romjula eller nyttårshelga i Norge, sier Erna Solberg på pressekonferansen.

- Tiltak til påske

Hun minner videre om at det vil ta tid før alle som trenger den kan få tilgang til vaksinen og corona-krisen er over.

På spørsmål om hvordan sommeren vil bli og om festival-Norge kan planlegge for festival svarer Solberg:

- Jeg tror fortsatt det kommer til å være mye smittevernstiltak fram til påske. Hvordan tiden etter blir, vil handle om tilgangen vår til vaksine. Men klarer vi å ikke gjøre julen til en ny smittebølge, som vi frykter, vil vi kanskje kunne lette på noen tiltak i januar måned og utover.

Hun advarer mot å være for optimistisk:

- Jeg synes det er fint at folk planlegger, men man må være forberedt på at sommeren 2021 ikke blir helt som sommeren 2019.

Godt forberedt på Brexit

Statsministeren sier videre at corona-krisen er den verste krisa i Norge i nyere tid. Hun sier den naturlig nok har tatt mye tid, men skryter også av forbedret responstid i politiet og å ha nådd målet om to politiansatte per 1000 innbygger.

Hun sier videre at klimagassutslippene har gått ned også i år.

- Utslippene i Norge er nå de laveste på 27 år.

Erna Solberg bruker også tid på å snakke om Storbritannias nær forestående utgang fra EU. En avtale mellom britene og EU er fortsatt ikke på plass.

- Vi er godt forberedt, også på et alternativ der det blir Brexit uten en avtale. Men vi kan ikke sikre norske bedrifter mot det som skjer på britisk side. Vi er bekymret for om det skal bli vanskeligere med tollbehandlingen. Det kan oppstå flaskehalser og lange køer på grensen til UK over nyttår, sier hun.

- Må svare

Erna Solberg og Høyre har hatt et oppsving på meningsmålingene og popularitetsmålingene gjennom hele pandemien, noe som kan tyde på at folk stort sett slutter opp om regjeringens håndtering av krisen.

Aftenpostens avsløringer om spillet bak beslutningen om å gi utenlandske arbeidstakere karanteneunntak har imidlertid høstet mye kritikk.

- Regjeringen må svare for dette. For spørsmålet som melder seg er om bedrifter nå har gått over ende som følge av strengere tiltak i høst, etter importsmitten som kom til Norge i sommer, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

På pressekonferansen forsvarte Solberg avgjørelsen. Hun sier hovedandelen av smitten vi har sett i høst, ikke har kommet fra gjestarbeiere.

- Da vi var i juni var det ingen smitte i polen, og nesten ikke i Litauen. Det ble en annen utvikling utover høsten fordi smittebildet var annerledes. Det var grunnen at vi måtte stenge ned og være hardere etter slutten av oktober, sier hun.

Dagbladets lederavdeling har i sin vurdering av regjeringen, med tilhørende terningkast endt opp med et snitt som ligger litt høyere enn det som har vært vanlig de siste åra - en blank firer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer