Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna: - Jeg må ta hovedansvaret

Erna aksepterer Høyre-nedturen.

ÅPEN: Erna Solberg frir til alle de borgerlige partiene foran landsmøtet i Oslo denne helga. Foto: Scanpix
ÅPEN: Erna Solberg frir til alle de borgerlige partiene foran landsmøtet i Oslo denne helga. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Ledelsen i Høyre holdt pressekonferanse i dag, før 298 delegater samles til partiets landsmøte i Oslo fredag.

I møte med et fulltallig pressekorps i Høyres Hus, fortalte Erna Solberg om sine ambisjoner for landsmøtet og valgkampen.

Målingene har gått mot Høyre de siste månedene, og før landsmøtestarten har Solberg måttet akseptere hard debatt rundt sin egen rolle. En undersøkelse gjort av TV2 viser at bare 30 prosent mener hun er den best egnede til å lede Høyre.

I dag innrømmet hun at ansvaret for nedturen først og fremst ligger hos henne selv.

- Det har jeg en stor del av ansvaret for. Resten av partiet må også ta en del av ansvaret for at vi ikke kommer fram med vår politikk, men jeg har hovedansvaret, sier Solberg.

Hun avviste likevel at det er aktuelt å overgi makten til populære Per Kristian Foss eller andre.

- Jeg unner ham å være populær, men partiet valgte meg, slår Solberg fast.

Gjennomtrekk
Høyre-lederen var også tydelig på spørsmål om mulige regjeringssamarbeid og koalisjoner. Hun lot én ting fortsatt være sikkert.

I Høyre er det fortsatt gjennomtrekk.  Alle politiske dører står fortsatt på vidt gap, og Solberg vil ikke gjøre det grann for å stenge dem med det første.

Sentrumspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti har begge gjort det tydelig at de nekter å gå i regjering med Fremskrittspartiet. Men så lenge retningen er en annen enn regjeringens, er alt mulig for Erna Solberg og Høyre.

- Høyre kommer til å holde dørene åpne. Fire år med feil retning er nok, og vi kommer til å forhandle med andre partier hvis retningen gjør det rett, sier Solberg.

Felles plattform
Hun mener det bør være mulig å finne borgerlig samling, også med Fremskrittspartiet.

- I snitt har vi hatt et borgerlig flertall, og borgerlige velgere forventer at vi ikke skusler bort muligheten til å stake ut en borgerlig kurs ved å samarbeide, sier Solberg.

Høyre-lederen peker på blant annet næringslivspolitikk, skatt og utdanning som områder der de fire borgerlige partiene bør kunne finne en felles kurs.

Avviser ingenting
Hun avviser heller ikke et samarbeid med Frp, selv om Siv Jensens parti skulle fortsette å være betydelig større enn Høyre. Ved sist måling for Dagbladet, lå Frp 11 prosent foran Solbergs parti. Fremskrittspartiet hadde da 25 prosent, mot Høyres 14.

- Det er ikke absolutte grenser for når vi kan samarbeide, sier Solberg.

Høyre-lederen vil heller ikke avvise muligheten for en borgerlig mindretallsregjering.

- Vi synes alt er aktuelt. Mitt ønske er selvfølgelig en flertallsregjering, men hvis det ikke er mulig, må vi ikke glemme at en mindretallsregjering også kan få resultater, sier Erna Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling